Blakstad, forsvunnet kirke

Fra Norges Kirker

Revisjon per 27. okt. 2020 kl. 14:23 av Kjartan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Ifølge Håkon Håkonssøns saga kap. 149 lå det en kirke nær ved gården Blakstad på vestsiden av Oslofjorden, ca. 3 km syd for hovedkirken. Den synes å ha vært høgendeskirke for gården Blakstad, for sagaen beretter at gårdens eier, baglerhøvdingen Gudolf, hadde tilhold i kirken under urolighetene 1226, fordi det var godt å verge seg der. Det er uklart om kirken var innredet med forsvar for øye, men den synes å ha vært oppført av sten, siden Gudolfs banemenn satte stiger inntil kirken, hugg seg gjennom taket og drepte ham. Kirken omtales ikke forøvrig, men kanskje kan navnet «Kirkesletta» nord for gården angi stedet hvor den har ligget.

Kilder

Utrykte kilder

  1. Anders Bugge: Ms. om stavkirker (mulige stavkirker) (Antikvarisk arkiv).

Trykte kilder

  1. Håkon Håkonssøns saga kap. 149.
  2. P. A. Munch: Det Norske Folks Historie III, s. 728-29.
  3. C. C. A. Lange: De norske Klostres Historie, s. 487.
  4. O. Rygh: Norske Gaardnavne. Akershus, s. 165.
  5. Halvard Torgersen: Asker. 2. utg. Oslo 1941, s. 322.
  6. Asker og Bærum Historielag. Skrift nr. l, s. 18-19. (H. Chr. Mamen: Bygningstiden for de tre gamle kirker i Asker prosti.)