Fridalen kirke

Fra Norges Kirker

Revisjon per 27. okt. 2020 kl. 11:36 av Kjartan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Fridalen kirke
FylkeHordaland fylke
KommuneBergen kommune
ProstiBergen Domprosti
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Koordinater60.362929,5.356151
FellesrådBergen kirkelige fellesråd
Kirke-id120103601
Soknekatalognr03100103
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Ellen Marie Magerøy, Hans-Emil Lidén

Bakgrunn

Fridalen ble utskilt fra Årstad som eget prestegjeld ved Kgl. resolusjon 1957. (Landås og Slettebakken ble utskilt fra Fridalen i 1959.)

Bygningen

Kirken ble bygd som kombinert menighetshus og interimskirke i 1937 etter tegninger av arkitekt Peter Andersen, og innviet Kristi Himmelfartsdag, 6. mai, samme år.

Kirken er oppført av pusset og kalket murverk. Den har rektangulær grunnplan med skip i nord og smalere kor i syd. Nord for skipet er et våpenhus med klokkerkontor. Bygningen har skifertekket valmtak. Sakristiet/prestekontoret (som ble påbygd etter at Fridalen var blitt egen menighet) danner et femkantet lavere utbygg i syd med vestmur i flukt med skipets. Midt på kirkens tak sitter en kobbertekket takrytter, på nordre del av kirketaket en åpen klokkestol. Skipet har adkomst fra våpenhuset, mens kontoravdelingen i syd har inngang i vest til et venterom foran prestekontoret. (Venterommet var prestekontor fra 1942 og inntil påbygget kom.) Koret har et høyt, smalt, rektangulært vindu midt i sydmuren. Skipets langmurer har begge fire høye, rektangulære vinduer.

Kirkens tak har sperrer, saksesperrer og hanebjelker som hviler på innvendige lisener i langmurene. Himlingen, som hviler på sperrene, er kledd med plater. Bygningen er planlagt utvidet mot nord (l 983).

Interiør

Døpefont på østsiden i koret, prekestol på vestsiden. Orgel på galleri i nord.

Interiøret ble restaurert 1952−1962. Da ble koret noe utvidet og inventaret delvis fornyet. Interiøret ble malt. Man fikk ny menighetssal m.v. i underetasjen etter 1957, og sakristi/prestekontor ble påbygd.

Farger

Farger etter konservator Bjørn Kalands fargeplan. Skipets murer er malt i antikkhvitt, korets i lyst gult. Brystpanelet av tre langs skipets murer er beiset i lyst brunt, med grønne lister. Takstolen og himlingslisten er blekrøde, himlingen hvit. Nordre del av korets flate himling er kledd med blåmalte plater. Galleriet er i blekgrønt, lyst grått og oker. Vindusinnfatningene er blekrøde. Glassmaleriet i koret: Abstrakt motiv i rødt, fiolett, rosa, orange, blått, grønt. Tegnet av kunstmaler Ole Gabriel Dahl. Teknisk utførelse: Didr. Andersen & Søn. Fra 1962.

Lys og varme

Elektrisk lys. Oljefyringsanlegg fra 1953.

Inventar

Alter

Alter av tre. Forsiden har på begge sider kannelert halvsøyle med kapitél og fremspringende bjelkelag. Mellom halvsøylene 3 rundbuede felter. Ett tilsvarende felt på hver av alterets kortsider. Dets bakside har moderne skyvedører foran hyller. Stafferingen er utført av konservator Bjørn Kaland. Farger: Mursteinsrødt med gråhvite buefelter med oker kanter. Halvsøylene gulgrønne med mursteinsrøde kannelyrer. Kapitéler og rosetter også i de to fargene. Malte motiver i forsidens blindbuer: På midten Guds øye i trekant med stråler. Til venstre flyvende due i ring. Til høyre Guds lam i ring. Farger: blått, gult, lyst brunt, grønt, hvitt. Border i mursteinsfarge i ringene og trekanten. Svarte konturer.

Alterkrusifiks. Figuren er av fajanse, korset av tre. Gave fra restauratør Østborg. En baldakin ble satt opp bak det i 1945 (da det kom sterkt dagslys fra korvinduet). Senere fjernet.

Kneleskammel av tre, malt blekrød. Puten trukket med lyst brunt skinn.

Alterring

Alterring av tre. Buet forside som går jevnt over i rette sider. Enkel, glatt, mursteinsrød håndlist på utsagede blekrøde balustre. Knefallet trukket med lyst brunt skinn.

Døpefont

Døpefont av tre. 8-kantet kum med skrånende sider på 8-kantet smalere parti. Videre, profilert, 8-kantet fot. Kummen har halvsirkelformede fyllinger, det smale parti rektangulære. Disse malt i blekrødt, det øvrige mursteinsrødt.

Korskille

Lav skranke med balustre som alterringens. Malt i de samme farger.

Prekestol

Fem fag med ramverk og fyllinger. To av fagene utgjør én lengre side. Fyllingene er rektangulære med halvsirkelformet utvidelse på øvre kortside. Stolen hviler på en sekskantet stolpe. Dens bunn ligger to trinn høyere enn korpodiet. Lesebrett med mikrofon og leselampe. Stolen er staffert av Bjørn Kaland. Håndlist og bunnlist mursteinsrøde. Sidene blekrøde. Fyllingene har malt ådring i grønne farger på hvit bunn. De indre lister gulgrønne.

Pultklede i mursteinsfarget lin med brodert kors i gult.

Lesepult. Moderne. Av tre, i lys trefarge. To stolper med rektangulært tverrsnitt på vid kvadratisk fot bærer lesebrettet, som har påmontert mikrofon.

Stoler

Sammenkoblede stoler av lyst treverk med hylle til salmebok under setet. Setet stoppet og trukket med mørkegrønn skai. Stolene på galleriet er av samme type. Stolene ble anskaffet under restaureringen, levert av Solemdal Møbelfabrikk, Molde.

Galleri

Galleri i nord. Hviler på to firkantete stolper som flankerer midtgangen. De fortsetter som lisener på brystningen og deler den i 3. Midtre del har ornamentale gjennomskjæringer. Sidepartiene har rektangulære fyllinger. Farger: se under interiør.

Orgel

Opprinnelig 8 stemmer. Ombygd av orgelbygger H. Ivers 1962. 16 stemmer, to manualer og pedal. Pipeverket bak og over spillepulten omgitt av malt treverk. Gavler med krabber og masverksmotiver. En stor gavl på midten, en mindre på hver side. Malt i lyst grått, lyst gråblått, gråhvitt, rødt og gull. − Orgelet har tidligere stått i Alversund kirke.

Skulptur

Tre små kopier av Thorvaldsens Kristus, én på prestens kontor, én i menighetssalen i underetasjen, én på diakonklokkerens kontor.

Rituelle kar

Alterkalk. a) Av sølv. Stpl. M. AASE, 830 S, 7 kuler (Bergens bystpl.) i oval, og N.

b) Av sølv, maken til a), men med helletut. Stpl. M. AASE, 830 S og monogram (MA) over 7 kuler. Disk av sølv, stpl. M. AASE, 830 S, monogram som på alterkalk b), og N.

Oblateske med stående, støpt kors på lokket, stpl. som disken. − Vinkanne av sølv med stående kors på lokket, ustpl. Kalkene, disken, oblatesken og vinkannen har alle gravert kors.

Særkalker av sølv, 98 stykker, ikke helt like innbyrdes. En del av dem er gitt av foreningen «Kirkepryd».

Dåpsfat med 8-kantet ytterkontur. Rundet bunn med gravert kors. Skjenket til menigheten fra Fridalen Barneforening 1934. Stpl. MAGNUS AASE 830 S, monogram som på kalk b), og N.

Vannkanne med støpt kors i ring på lokket. Innskrift om foten med arkaiske majuskler: «LADER DE SMAA BØRN KOMME TIL MIG». Fra Fridalen Barneforening 6. mai 1937. Stpl. 830 S + en hammer.

Sølvbolle, videst øverst, på en liten fot. Stpl. 830 S + en heraldisk løvefigur.

Offerbolle på stett, stpl. med monogram og et ovalt utydelig stempel.

Paramenter

Alterduker, 3 stykker, med tilhørende duker til de to bord for særkalker.

a) Lin med hardangersømbord, siksakbord med kors, på 3 sider. Borddukene har kors og kalk i hardangersøm, adskilt av firkanter,

b) Lin med svartsømbord på 3 sider. Motivene er kalk og kors, adskilt av 8-bladsroser.

c) Tunget bord i venetiansk søm på 3 sider. Motiv: Vekslende kors og vinblad i medaljonger.

Messehagler i liturgiske farger. a) Rød. Av fløyel. På ryggen kors av gullbånd med broderi. Jesu monogram i krysset, for øvrig vinrankemotiv med aks. På forstykket brodert Guds lam i tornekrans. (En ny messehagel, av rød ull, er bestilt fra Husfliden.)

b) Grønn. Av fløyel kantet med gullbånd. På ryggen brodert kors i gul silketråd, med tornekrans. På forstykket brodert liggende lam med glorie (uten korsfane) på brodert fiolett bunn i rundt felt.

c) Hvit. Av silkedamask kantet med gullbånd. På ryggen kors av gullbånd. I krysset medaljong med kristogram med alfa og omega i gull på rød (henimot rosa) silke. For øvrig brodert vinkrankemotiv på hvit silke. På forstykket stolpe av gullbånd med applikert kalk i gull, for øvrig brodert vinranke på hvit silke.

d) Fiolett. Silkedamask med broderi i lys grå silketråd. Bord langs kantene. På ryggen kors med drueklase, sammenbundne aks, to sittende duer. På forstykket kors med Jesu monogram i mandorla-formet medaljong.

Én messeskjorte, ikke lenger i bruk, da prestene er gått over til ny prestedrakt.

Lysstell

Alterstaker av sølv, stpl. M. AASE, 830 S, monogram med 7 kuler (fra Bergens bystpl.).

Taklamper i skipet, 4 stykker, hengende, 6-kantete. Hvitt glass i patinert messing (hjul med rette og buede eiker).

Lampetter av messing med S-formede armer, i alt 11, ni 3-armede og to 2-armede.

Klokke

En liten, i klokkestol på taket i nord. Fra O. Olsen & Søns klokkestøperi, Nauen ved Tønsberg. Ringes manuelt.

Nummertavler

Nummertavler brukes ikke. Grå salmetall henges direkte på muren.

Møbler

I koret seks stoler av eik med skinntrukne seter, derav to med høyere rygg enn de andre.

To brudestoler, renessansetype med rette ben med klør. Utskåret bindingsbrett. Rygg og sete stoppet og trukket med dyprød plysj.

To bord med tilnærmet kvadratisk plate.

Et piano står i skipet, ved korskranken.

Blomstervaser

To like, av sølv. Videst øverst. 12-kantet fot. Stpl. 830 S, M. Aases monogram. N, Z 5.

Offerkar

Av tre med låsbart skyvelokk med pengespalte. Står på fire ben.

Diverse

Tekstiler. Gulvtepper. I og utenfor alterringen ensfarget grønt heldekkende teppe. Samme stoff på prekestolens trinn og gulv, og som løper i midtgangen. Levert av Sundt & Co.

Kilder

  1. Fridalen Interimskirke 25 år, 1962.
  2. Opplysninger ved sogneprest Knut Hernes.

Bilder