Jar kirke

Fra Norges Kirker

Revisjon per 26. okt. 2020 kl. 13:22 av Kjartan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Jar kirke
FylkeAkershus fylke
KommuneBærum kommune
ProstiBærum
BispedømmeOslo bispedømme
Koordinater59.918579,10.617216
FellesrådBærum kirkelige fellesråd
Kirke-id021900701
Soknekatalognr11070501
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirketomten ble kjøpt 1936, og arkitektkonkurransen ble avholdt 1938. På grunn av krig og byggerestriksjoner kunne byggingen først settes igang 1958.

Kirken ligger i kupert terreng syd for Jar og ca. 2 km nordvest for Lysaker. Området rundt kirken er parkmessig behandlet.

Bygningen

Arkitektkonkurransen 1938 ble vunnet av arkitektene Dagfinn Morseth, Mads Wiel Gedde og Peer Qvam. Arbeidet ble påbegynt 1958 under ledelse av ark. Peer Qvam og med ingeniør Øyolv Borgersrud som hovedentreprenør. Kirken ble innviet 26. mars 1961. Den består av et stort kirkerom bygget over en langstrakt, 6-kantet grunnplan og overdekket med et høyt sadeltak. Gavlene er knekket ut etter en loddlinje til mønet. Kirkens lengdeakse går øst-vest. Hovedinngangen er i østgavlen, og vestre del av rommet tjener som kor. En lav fløy med birom forbinder kirkens vestre del med menighetssalen, som ligger nord for kirken. Terrenget vest for kirkeanlegget er planert ut og dekket med heller, mens det fallende terreng syd og øst for kirken er parkmessig behandlet. På skrenten syd for kirkens østgavl henger kirkeklokkene i en åpen klokkestol av betong.

Kirkens lave sidemurer og høye gavlmurer er oppført av gule tegl som står upusset utvendig og innvendig. Gulvene i korpartiet og under benkene er lagt av tre, mens det forøvrig er brukt kvadratiske telglfliser i midtgangen og de 3 trinn som leder opp til korpartiet. Det høye sadeltaket bæres av laminerte tresperrer som opptas av betongpilarer i sidemurene. Sperrene får større tverrsnitt mot mønet, hvor de skjærer seg sammen med nabosperrene. Himlingen av bredt, umalt panel ligger over sperrene, slik at rommet åpner seg til mønet. På hver side av mønet er det lysåpninger i 3-kantfeltene mellom sperrene. Lysåpningene avdekkes med små, tverrstillede sadeltak ut fra mønet. Nedre del av korpartiets søndre takflate har en større, 3-kantet lysåpning som også avdekkes av sadeltak. Rommet belyses dessuten av smale lysspalter i sidemurenes øvre del. Alle tak er tekket med kobber.

Interiør

Innredning etter tegning av ark. Peer Qvam.

Prekestol på venstre side. Orgel på galleriet over hovedinngangen. Oljefyring. Elektrisk lys.

På veggen over alteret sitter en glassmosaikk utført av Sigurd Winge. Motiv: Veronicas svededuk.

I forhallen hvitkalkede vegger, hvitt, pusset tak med nedfôring i blått over midtpartiet.

Menighetssalen er innredet som kapell med alterarrangement ved vindusnisjen. Knefall med blå puter. Jærstoler.

Inventar

Alter

Alter, gul bygningssten avdekket av marmorplate.

Alterkors og alterstaker av smijern med glassmosaikk utført av Sigurd Winge.

Foran alteret kneleskamler, trukket med kunstskinn.

Døpefont

Døpefont, 6-sidet blokk av gul bygningssten.

Korskille

Korskille av smijernsstolper med grindverk av ek.

Prekestol

Prekestol, rektangulær plan. Faget mot skipet består av grindverk av ek, med blå bygningsplate på baksiden. De 2 sidefag er av marmor. Frittstående karm, båret av smijernsstøtter. Sokkel av gul bygningssten.

Benker

Benker, sammenkoblede jærstoler.

Klokkerbenk med pult av smijern, trukket med kunstskinn.

Galleri

Galleri, armert betong. Brystning av liggende ekebord med grønnmalt bygningsplate på baksiden.

Orgel

Orgel bygget av J. H. Jørgensen. 19 stemmer. Prospekt i oregonpine med kobberpiper og grønnlaserte piper.

Skulptur

Krusifiks, gips. Anbrakt i vindusnisjen i menighetssalen.

Rituelle kar

Kalk, disk, oblateske, vinkanne, dåpsfat og dåpskanne. Sølv, utført av J. Tostrup 1940. Vinkannen har inngravert Agnus Dei, dåpsfatet har Agnus Dei og due, dåpskannen har due.

90 særkalker, derav 40 eldre fra David-Andersen, Oslo, og 50 nyere fra Th. Marthinsen, Tønsberg.

Paramenter

Alterduk, fiolett, blåstripet lin. 2 linkleder som skiftevis ligger over duken og henger ned på forsiden, a) Grått med kristogram brodert i gult. b) Grønt med kors av gull-lisser. - Prekestolklede, grønn lin med Jesu monogram av gull-lisser.

Messehagler fra DNH. a) Hvit silke. På ryggen stolpe med 3 billedscener brodert på applikert silke, forest. korsfestelsen, Jesus som velsigner barna og Jesus som oppvekker en død. På forsiden stolpe av gullband og lisser samt Jesu monogram brodert med gull- og lintråd. Gult linfôr. b) Grønn silke. På ryggen applikert gaffelkors med pelikan brodert i krysset. På forsiden gaffelkors som bare er ført halvveis ned. I krysset brodert kristogram, alfa og omega. c) Fiolett lin. På ryggen kors brodert i lin, på forsiden applikert, utbrodert kristogram. Gult linfôr. d) Rød silke. Applikert stolpe med vevet englemotiv.

Lysstell

4 alterstaker, sølv, 2 f ra 1940 og 2 større fra 1962, samt en 7-armet fra 1959, alle med samme inngraverte Agnus Dei som på altersølvet.

Klokker

Klokker støpt av O. Olsen & Søn, Nauen 1961. a) (Den største) innskrift «ære være Gud i det høyeste» og «tro og tilbedelse», b) Innskrift: «Fred på jorden, i mennesker Guds velbehag» og «takk og tjeneste».

Bøker

Alterbøker i rødt skinn med gullsnitt.

Møbler

5 korstoler med skinntrukket rygg og sete.

Blomstervaser

2 blomstervaser, sølv, med inngravert Agnus Dei. Stpl. J. Tostrup 1958.

Diverse

Tekstiler. Teppe, perlon, grårød velour, i midtgang og på korets gulv.

Kilder

  1. Menighetsblad for Haslum nr. 4-5 1961.
  2. Muntlige opplysn. ved prost L. J. Danbolt.

Bilder