Lykling kapell

Fra Norges Kirker

Revisjon per 27. okt. 2020 kl. 11:50 av Kjartan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Lykling kapell
FylkeHordaland fylke
KommuneBømlo kommune
ProstiSunnhordland
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Koordinater59.700346,5.199016
FellesrådBømlo kyrkjelege fellesråd
Kirke-id121900501
Soknekatalognr03100402
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Hans-Emil Lidén

Bakgrunn

Lykling kapell ligger på Lykling, like ved riksveien mellom Bremnes og Langevåg på Bømlo. Kirken er bygget i 1912 etter tegninger av arkitekt Victor Nordan. Den ble utvidet og ombygget i 1973 etter tegninger av arkitekt Ole Halvorsen.

Bygningen

Bygningen er orientert nordøst-sørvest, men omtales her som liggende øst-vest. Opprinnelig besto den av et rektangulært, treskipet langhus og et smalere, polygonalt avsluttet kor flankert av to sakristier som hadde felles tak med koret. Samlet var kor og sakristier litt bredere enn skipet. En tårnrytter med inntrukket, firkantet, spiss hjelm ble bygget over vestre del av langhuset. I 1973 fikk koret en noe lavere og smalere, rettavsluttet forlengelse mot øst, flankert av små utrom. Trappeløp opp til små vindfang skiller mellom de eldre sakristiene og de nye utrommene. Samtidig ble et stort våpenhus tilbygget på vestsiden.

Kirken er oppført av laftet plank på lav, pusset grunnmur. Nyere deler i bindingsverk på støpt grunnmur. Utvendig liggende kledning av falset staffpanel.Takene og tårnrytterens hjelm er tekket med lappskifer.

Innvendig er langhuset delt i tre fag av to par stolper med korresponderende upplengjer i ytterveggene. Stolpene bærer rundbuede knekter som spenner tvers over midtskipet og støtter langhusets saltaksformede himling. Over himlingen har langhuset sperretak som er understøttet av en hengverkskonsruksjon. Bygningens plankevegger er synlige i sideskipene, mens vestveggen i langhuset har stående panel. Himlingen er platet. Koret har sadeltaksformet, platet himling av samme type som skipets, men lavere. Veggene er kledd med stående panel.

Vinduer, dører

Sideskipenes langvegger har et par tokoplede vinduer i hvert fag. Vinduene er rundbuede i rektangulær innfatning. Innvendige vinduer har katedralglass og blysprosser. Koret har et stort, trekoplet vindu i østgavlen.

Våpenhuset har en inntrukket, dobbeltfløyet vestdør og dør for rullestolbrukere på sørsiden. Dobbeltfløyet fyllingsdør mellom våpenhus og skip.

Korbuen

Korbuen er urgelmessig trepassformet med vid midtbue og smale sidefelter.

Gulv

Kirken har tregulv. Korgulvet er teppelagt og ligger ett trinn over gulvet i langhuset.

Interiør

Kor med alter og døpefont aksialt plassert foran alterringen. Prekestol i skipets nordøstre hjørne med oppgang fra sakristi. Orgelgalleriet i vest opptar ca. en tredjedel av skipet.

Farger

Hvite himlinger, hvite stolper, upplengjer og vindusbelistninger. Svakt rosagrå vegger. Feltet over korbuen er dekorert med malte ranker og årstallet 1912. Blekrøde benker. Brunt (oljet) gulv med grå midtgangsløper som fortsetter som teppegulv i koret.

Glassmaleri

Vinduet i korets østgavl har en fremstilling av Kristus på korset i glassmosaikk. Hovedfarge: blått med innslag av lyst grønt, rødt, gult og grått. Sign. Per Remfeldt 1978.

Lys og varme

Elektrisk lys og varme i form av rørovner under benkene.

Inventar

Alter

Kassealter på fire ben. Fronten er delt opp i fire ramverksfelter. Lyst rødt ramverk med hvite og lyst grårosa fyllinger.

Altertavle

Ingen altertavle.

Alterring

Rektangulær. Bred, flat håndlist båret av dreiede balustre.

Døpefont

Åttekantet, profilert kum som bæres av åttekantet midtpilar og åtte knekter. Pilaren er svakt konisk og ender i i åttekantet base med gotiserende profil. Hvit med blekrøde knekter og kumrand.

Prekestol

Åttekantet prekestol med storfelt i ramverkskonstruksjon og doble pilastre på hjørnene. Høy, profilert fotlist. Fri kopi av prekestolen i Moster nye kirke. Står på lav åttekantet, gotiserende pilar med åtte knekter i form av såkalte ”crockets”. Håndlist trukket med rødt ullstoff med gullfrynser. Blekrødt ramverk og pilastre, hvite fyllinger med gull lister.

Lesepult. Nyere. Lesebrettet bæres av sort metallramme med tre ben. Firdelt fot.

Benker

Skrånende vanger med sveifet kontur. Vangen er øverst tvert avskåret for plassering av salmebokhylle som visstnok er sekundær. Åpne rygger.

Orgel

Levert av Norsk Orgel-Harmoniumfabrikk i 1959. 10 stemmer fordelt på to manual og pedal. Mekanisk traktur. Tredelt front med rektangulært midtparti med synlige metallpiper, flankert av frittstående trepiper symmetrisk ordnet med de høyeste pipene ytterst.

Rituelle kar

Alterkalk. Sølv. Klokkeformet kupa, kort skaft med nodus, høy, traktformet , rund fot. Muningsrand og standkant dekoret med perlestaff. En tilsvarende staffbord markerer overgangen mellom kupa og skaft. Nodus har gravert rankedekor. Kupa har pålagt kors. Stpl. M.Hammer 830 S. Innrisset under foten ”Løkling kapell 1912”. H. 13.8 cm. Diam. kupa 9.8 cm. Diam. fot. 12 cm.

Vinkanne. Sølv. Nærmest dråpeformet korpus. Sylindrisk hals med svakt utbøyd nebb. Buet hank. Gravert kristogram på korpus. Stpl. DA 830 S. 7567. H. 20 cm.

Dåpsfat. Sølvplett? Tallerkenformet. Ustpl. og uten innskrift. Diam. 44.5 cm.

Vannkanne. Sølv. Tilnærmet dråpeformet korpus med høy, sylindrisk hals som bøyer ut i nebb. Svungen munningsrand og hank. På korpus gravert kors omgitt av glorie. Stpl. David andersen 830 S. 7622. H. 28.5 cm.

Paramenter

Alterduk. Lin. Spisstunget bord med kalk og kors vekselvis under spissgavler i hullsømbroderi.

Messehagler. a) Purpur fløyel med blekrødt linlerrets fôr som er fornyet. Skjoldformet, med noe innsvungne sider. Kantet med gullbånd. Ryggen har stort kors av brede gullbånd. b) Grønt, tynt ullstoff foret med lys grønn silke. Vid casulaform. Forstykke og rygg er ensartet dekorert med pålagt stav i rød fløyel som brytes av kors i gull med smale, røde kantbånd. Mrk. ”Vanpoulles Ltd. Purley, Surrey”. c) Rødt og hvitt ullstoff med vevd dekor. Vendbar. Rettsidet med rundede hjørner nederst. Ullstoffet er liljemønstret. I tillegg har forstykket en bred stav med treenighetsymbol (tre ringer), stiliserte trær, korslam og kurv med brød og fisker. Ryggen har et stort kors med kors i korsmidten, evangelistsymboler, trær og knelende engel.

Prekestolklede i rød fløyel med kors i gullbånd og gullfrynser.

Lysstell

To store alterstaker av messing. Søyleformet skaft med øvre og nedre ring. Skålformet krave og sylindrisk pipe. Høy, buet, nærmest klokkeformet fot. Uten innskrift. Ustpl. H. 45.5 cm. Diam. fot 22 cm.

To syvarmede smijerns gulvstaker i sakristi.

I midtskipet henger to nye 12-armede messing lysekroner av barokk type. Kor og sideskip har toarmede messing lampetter.

Klokker

Stålklokke med innskrift på halsen: B.V.G. BOCHUM 1912. Diam. 65.5 cm.

Møbler

To høyryggede stoler. Skinntrukket sete. Spissbuet rygg formet som tokoplet vindusåpning mellom ryggstolpene. Feltet mellom hovedbuen og underbuene er dekorert med utskårne ranker og en åpen krone. Umalte.

Piano mrk. YAMAHA.

Blomstervaser

a) Sølv. Urneformet med høy hals. Stpl. 830 S. Nr. 64. H. 28 cm.

b) Sølv. Konisk korpus med noe bredere, sylindrisk hals. Høy, rund fot med bred vulst mellom korpus og fot. Stpl. S.A.F. ? (Utvisket). H. 24.4 cm.

Kirkegård og gravminner

Området sør for kirken er en gruslagt parkeringsplass. På nord- og østsiden ligger en langstrakt kirkegård som er anlagt i flere terrasser og omgitt av et steingjerde. I vest står en minnestein over krigens ofre.

Bilder