Mogreina kapell

Fra Norges Kirker

Revisjon per 26. okt. 2020 kl. 13:26 av Kjartan (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Mogreina kapell
FylkeAkershus fylke
KommuneUllensaker kommune
ProstiØvre Romerike
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater60.217500,11.163634
FellesrådUllensaker kirkelige fellesråd
Kirke-id023500301
Soknekatalognr05100601
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirken ligger i Hovin på en sandslette ved vestsiden av riksveien mellom Jessheim og Dal. Vest for kirken står store bjerketrær, og herfra faller terrenget bratt av mot Hersjøen. Kirkegården omgis av nettinggjerde og har et gravkapell i nordre del.

Ullensaker menighets ansøkning av 28. jan. 1911 om å reise kapell på en tomt av gården Nordheims grunn ble innvilget og arbeidet satt i gang samme år.

Bygningen

Kirken ble oppført etter tegninger av ark. Ole Stein, og arbeidet ble ledet av byggmester Karl Olsrud fra Eidsvoll. Den ble innviet 12. juli 1912. Koret ble utvidet og interiøret forandret 1961 etter forslag av arkitektfirmaet Arnstein Arneberg.

Kirken er anlagt med koret i nord. Den er oppført i reisverk. Det utvidede koret åpner seg i full bredde mot det rektangulære skipet, som belyses av 3 vinduer i hver langvegg. Tårnet er trukket litt inn over skipets sydgavl og har hovedinngang i syd. Sakristi og rom for dåpsbarn slutter seg til koret på hver side med tverrstillede sadeltak. Koret var opprinnelig kvadratisk og hadde et stort, tredelt vindu i fondveggen. I 1961 ble denne revet og koret forlenget ca. 1,5 m. Koret belyses nå av ett høyt vindu i nordre del av østveggen. Reisverksveggene står på granittgrunnmur og er utvendig kledd med vekselpanel, som var malt grågult og ble ommalt 1961. De innvendig faspanelte vegger ble platekledd og malt 1961. Takstolen har sperrer og ett sett hanebjelker i koret, to i skipet. Sperrer og hanebjelker i skipet har middelalderinspirerte forsterkningsledd lagt inn på undersiden, mens himlingen er lagt over sperrer og de øvre hanebjelker.

I koret var himlingen kledd under sperrer og hanebjelker inntil 1961, da det ble laget platekledd stikkbuehvelv. Fra tårnfoten er det trapp til tårnets annen etasje, som åpner seg i full bredde mot skipet som en utvidelse av galleriet og gir plass for orgel. Tårnet har høy, pyramideformet hjelm og bærer spir med fløy. Tårnhjelmen og takene er tekket med skifer.

Interiør

Døpefont i skipets nordre del, vest for koråpningen, prekestol øst for koråpningen. Orgelgalleri over inngangen i syd. Interiøret ble gjennomgripende forandret 1961.

Farver

I koret gråhvite vegger og himling. I skipet lyst gråblå vegger og lysegrå strekkfisker, lysegrå himling med grå sperrer og hanebjelker. Antikkglass i vinduene. På korets nordvegg er anbrakt en eføy. Gulvet i skipet har marmorert gummibelegg.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming.

Inventar

Inventaret, bortsett fra døpefonten, er fra 1961.

Alter

Alter kledd med plater. På alteret står et trekors med metallkrusifiks. Inntil 1961 fantes et alterkors av tre med utskåret, pålimt innskrift: «Jeg er den gode hyrde».

Alterring

Alterring, rund med jernspiler som bærer håndbrett av ek. Glasshylle for særkalker. Skinntrukket knefall.

Døpefont

Døpefont beholdt fra før forandringen. Kun båret av 4 søyler og forsynt med innskrift av utskårne, pålimte bokstaver: «Lader de smaa børn komme til mig». Farver: hvitt og lyst grått med forgylte lister.

Prekestol

Prekestol, 3-sidet kasse med loddrette, smale lister på utsiden. På siden mot skipet er festet 3 messingkors. Farver: lyst gråhvitt med grå lister, sokkel og håndlist. Lesepult med gullfrynser. Inntil 1961 prekestol med 3 fag, hver med 2 fyllinger og brutte hjørner.

Benker

Vanger med 2 rektangulære fyllinger.

Farve: Vangene i dodenkop med lyst grått og gull. Benkene forøvrig i grått.

Galleri

Galleri med dragere understøttet av stolper ved veggen og 2 søyler ved midtgangen. Oppgang i sydvestre hjørne. Brystningen, som er svunget frem på hver side og er rett i midtpartiet, har 2 utskårne figurer (Hans Nielsen Hauge og M. B. Landstad). Forøvrig er den rikt dekorert med små billedfelter (kornaks, hjort, Agnus Dei, due og druer) i grått på gråsort bunn, omgitt av brukket båndverk og klassisistisk ornamentikk.

Orgel

Orgel, elektrisk, 13 stemmer, bygget av J. H. Jørgensen 1958. Orgelverket anbrakt over tårnfoten. Prospektet er klassisistisk inspirert og forsynt med kors og 2 lyrer i forgylt tre.

Rituelle kar

Kalk, disk, oblateske og vinkanne av plett, stpl. David-Andersen. Fat, plett på ben, gravert innskrift: «Mogreina kirke 1961». Dåpsfat og kanne, plett.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med hvitsøm, bord av hjerter og kors på oversiden.

Antependium, rød ull med brodert kristogram i strålekrans. Tegnet og brodert av Annelise Alsing.

Messehagel, grønn brokade med gullband og broderier. På ryggen gaffelkors og Jesu monogram, på forsiden aks og druer i firpass.

Lysstell

Alterstaker, plett. Lysekroner, samme type som i Oslo domkirke med kroner på midtstangen. 3 rader, hver med 5 lysarmer. 2 små lysekroner, barokktype.

Lampetter med messingholder og traktformet skjerm av mattglass. Tidligere hadde kirken 4 smijernslysekroner, forært av kammerherreinne Faye.

Klokke

Klokke støpt av O. Olsen, Nauen 1912.

Møbler

4 lenestoler, klassisistisk type.

Diverse

Tekstiler. Teppe, blågrått, flossvevet i koret, i midtgangen grå løper.

Kirkegård

Gravkapell orientert nord-syd med inngang i syd. Panelt bindingsverk. 3 høye, smale vinduer på hver langside. Skifertak.

Kilder

  1. Ullensaker. En bygdebok. Bind I. Oslo 1927, s. 156 ff. (Anders Bugge: Kirkene).

Bilder