Skoklefall kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Skoklefall kapell
FylkeAkershus fylke
KommuneNesodden kommune
ProstiFollo
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater59.846851,10.671381
FellesrådNesodden kirkelige fellesråd
Kirke-id021600301
Soknekatalognr09080102
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirken ligger ved riksveien ca. 3 km syd for Nesoddtangen. Tomten ble gitt av Olav Skoklefald og midler til oppførelsen av gårdbruker Johan Jacobsen.

Bygningen

Kirken ble oppført 1936 etter tegninger av ark. C. Michaelsen og er av tømmer som ble ferdighugget i Hallingdal. Den har langt, skifertekket sadeltak med møneretning nord-syd. Over sydgavlen sitter en lav, 4-kantet takrytter med skifertekket sadeltak. I nord fortsetter takflatene utover et fremspringende sakristi på hver side av koret, som er smalere enn skipet. Korets langvegger er tømret opp som støtte under takstolen, som har himling kledd under hanebjelkene. Over midtskipet er det åpen takstol, mens sideskipene har vannrett underkledd himling i raftehøyde. Innenfor hovedinngangen er et forrom adskilt fra skipet med en tømmervegg. 2. etasje tjener som galleri og åpner seg mot skipet. Tømmer veggene står på granittgrunnmur. Skipets langvegger avstives med strekkfisker og har rektangulære vinduer med antikkglass i bly innfatning.

Interiør

Døpefont til venstre i koret, sett fra skipet, prekestol ved korets høyre hjørne mot skipet. Over inngangspartiet galleri med orgel.

Farger

Interiøret fikk nye farver 1962 etter forslag av maleren Terje Grøstad. 3 vinduer med malte glassruter i koret, utført av Normann Bakkehoug, ble spunset igjen ved samme anledning. Vegger, gulv og søyler har trefarve, himlingen og takstolen er i lyst grått. Dører med grønne fyllinger og lister i dypere grønt.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming.

Inventar

Alter

Alter, finert. Alterkors av furu med malt Kristus, utført av Normann Bakkehoug 1935, erstattet med altertavle malt av Terje Grøstad; 6 malerier på lerret, innfelt i ramme. Nederst korsfestelsen flankert av Maria med barnet og den gode hyrde, øverst Majestas Domini mellom Jesus som stiller stormen og Jesus som oppvekker en død.

Alterring

Alterring, rund med finert brystning med pålagte lister i geometrisk mønster. Nye farver: blått med marmorering, forgylte lister. Skinntrukket knefall.

Døpefont

Døpefont, finert, erstattet med døpefont tegnet av Terje Grøstad, timeglassinspirert, 8-kantet. Rundt kummen malerier av Grøstad; syndefallet, bebudelsen, hyrdenes tilbedelse, Jesu dåp, Jesus og barna, Jesu gravleggelse, oppstandelsen og misjonsbefalingen.

Prekestol

Prekestol, 5 fag hvorav de 4 dekorert med evangelistene av Terje Grøstad.

Benker

Benker, rektangulære vanger malt i grønt med marmorerte fyllinger.

Galleri

Galleri innrettet over forhallen. Brystning med blågrå fyllinger samt innarbeidet orgelprospekt.

Orgel

Orgel bygget av Conrad Christiansen, København. 9 realstemmer. Elektrisk.

Maleri og annet

Tresnitt. 2 tresnitt, a) Nadverden, b) Korsfestelsen sign. Svend Raifs (? ) 1927-28.

Rituelle kar

Kalk, disk, vinkanne, sølv, stpl. Tostrup 1936, alt med gravert Agnus Dei.

Oblateske, sølv, David-Andersen.

22 særkalker, sølv.

Dåpsfat og tinnkanne, utført av Gunnar Havstad 1935. På fatet inngravert bibelske motiver på kanten, Agnus Dei i bunnen.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med bred bord i utskårssøm med kors- og kalk-motiv i tunger. Kopi av eldre duk, utført av Laura Hatt. Antependium. a) Rød ull med brodert kristogram. b) Grønn ull med brodert kalk, tegnet av Terje Grøstad.

Messehagel, rød silke og ull. På ryggen brodert kors, på forsiden Jesu monogram og hjerte.

Prekestolklede, blått med kristogram brodert i gul ull.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokke

Støpt av O. Olsen & Søn, Nauen, 1935.

Møbler

4 brudestoler, høyryggede med grått, vevet trekk på rygg og sete. Gave fra kirkeforeningen 1945.

Kilder

  1. Hj. Berner: Nesodden herred. Kra. 1924, s. 174.
  2. Opplysn. ved hjelpeprest Berg 1965.

Bilder