Takvam kapell

Fra Norges Kirker

Revisjon per 4. nov. 2020 kl. 11:17 av Elisabeth (diskusjon | bidrag) (→‎{{Lukket|Lysstell}})
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Takvam kapell
FylkeHordaland fylke
KommuneBergen kommune
ProstiArna og Åsane
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Koordinater60.420954,5.525956
FellesrådBergen kirkelige fellesråd
Kirke-id120102101
Soknekatalognr01010501
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Hans-Emil Lidén

Bakgrunn

Spørsmålet om å anlegge en egen gravplass for «fjorddistriktet i Haus Sogn» ble tatt opp i 1909. I 1912 ble gravplassen på Indre Takkvam vigslet. Den ligger på gården Indre Takkvam i Arna på sørsiden av Sørfjorden, nedenfor riksveien og jernbanelinjen. Den ble gravplass for gårdene mellom Garnes og Trengereid, og for gårdene mellom Vimmelvik og Vikne på Osterøya. På gravplassen ble bygget et lite klokketårn, og en skipsklokke ble hengt opp og brukt som gravferdsklokke.

Bygningen

I 1920-årene ble tanken om å bygge et kapell på gravplassen fremmet. Penger ble samlet inn, og kapellet ble reist etter tegning av byggmester Ivar Namtveit fra Vikne. Vigslingen fant sted l. april 1926. Kapellet var en enkel trebygning med valmet tak og et tårnoppbygg over inngangspartiet i sørgavlen. Under nordre del var det kjeller. I 1956−57 ble et sakristi bygget til på østsiden.

I 1970-årene ble det arbeidet med å få reist et nytt kapell på gravplassen, men prosjektet ble for kostbart. I stedet fikk arkitekt A. Vold i oppdrag å tegne et forslag til utvidelse av det eksisterende kapellet. På grunnlag av disse tegningene laget byggprosjektavdelingen ved Bergen kommune tegninger til et nytt kapell i 1987 da det viste seg at det gamle kapellet var så råteskadet at det måtte rives. Det nye kapellet ble vigslet 5. juni 1988. Det er bygget som en liten langkirke med tårn mot sør og korparti mot nord. Tårnfoten og skipets søndre del omsluttes av utrom og sakristi. Kirkerommet har 75 sitteplasser. Kirke og tårn er bygget i bindingsverk med utvendig liggende panel. Kirkens nordre del er dekket av et tak som er valmet mot nord, mens resten av skipet og utrommene er dekket av et litt høyere saltak. Tårnet er dekket av en firsidet, lav pyramide. Alle tak er tekket med skifer. Innvendig har kirkerommet valmet, platekledd himling og vegger kledd med stående panel. Eikeparkett på gulv. Langveggene har to trefags vinduer, mens nordre gavlvegg har to vinduer med blyinnfattede småruter.

Interiør og inventar

Alter, døpefont og prekestol ved nordvegg. Hvit himling, for øvrig trefarget interiør. Elektrisk lys og oppvarming i form av panelovner.

Alter

Lite bordalter av tre mot nordvegg. Altertavle. Istedenfor altertavle er en ikon hengt opp på veggen over alteret. Ikonen er utført av Solrunn Nes 1991 og fremstiller Korsfestelsen.

Alterring

Liten, tresidet alterring med håndlist og enkle sprosser av furu, og skinntrukket knefall.

Døpefont

Furu. Rund kum med forsenkning for dåpsfat, skaft med korsformet tverrsnitt og korsformet fot.

Prekestol

Furu. Tresidet.

Benker

Rørstoler i stedet for benker i kirkerommet.

Orgel

Orgel. Harmonium, Henrik Eide, Bergen 1952.

Rituelle kar

Alterkalk. Sølv, innvendig forgylt.

Vid, bolleformet kupa med nebb. Skaft med nodus, traktformet fot. Gravert kors på kupa. Innskrift på foten: «Gåve frå Arne sokneråd 22.10.1978». Stpl. Th. Marthinsen. H. 18.4 cm. Diam. kupa 17.6 cm.

30 særkalker, sølv, forgylt.

Disk. Sølv, forgylt. Tallerkenformet. Innskrift: «Gåve frå Arna sokneråd 22.10.1978». Stpl. Th. Marthinsen. Diam. 16.7 cm.

Oblateske. Sølv. Sylindrisk med flatt lokk. Gravert kors på korpus. Innskrift: «Gåve frå Arna sokneråd 22.10.1978». Stpl. Th. Marthinsen. Diam. 10 cm.

Vinkanne. Nysølv. Liten, med pæreformet korpus, tut og svunget hank. Henglset lokk. Innskrift: «Takvam kapell». Ustpl. H. 21.5 cm.

Dåpsfat. Tinn. Rundt, med bolleformet fordypning og flat rand. Gravert due i bunnen, innskrift på randen: «Lat småborna koma til meg». Ustpl. Diam. 37 cm.

Tilhørende vannmugge av tinn. H. 37.1 cm.

Paramenter

Alterduk av lin med svartsømbroderi. Sydd av fru Kirsten Minde.

Messehagel. Rødt ullstoff med rødt linfôr. Skjoldformet med rette sider. Ryggstykket har applikert kors av brede gylne metallbånd; forstykket har stolpe av samme materiale. Sydd av fru Kirsten Minde.

Lysstell

To lysestaker av tinn på alterbordet. To eldre to-armede lysestaker av nysølv med innskrift «Takvam kapell 1.4.1926» i vinduene som flankerer alteret. To små 6-armede lysekroner av barokk type i taket, 4 tilsvarende lampetter på veggene. Levert av Høvik verk.

Klokker

Klokken som er i bruk, stammer fra Sæbø kirke i Nordhordland, men kom til Takkvam kapell i 1982 fra Arna fabrikker der den hadde tjent som varslingsklokke i en årrekke. Klokken har kroneplate med uvanlig flatklemte bøyler. For øvrig sedvanlig form. Øverst på korpus innskrift: *AF J.H. KROHN ER DENNE KLOKKE BEKOSTET OMSTØBT TIL SÆBØE KIRKE ANNO 1842* STØBT AF K.A. SUNDT I BERGEN* Diam. 54 cm. H. 48.5 cm.

Den gamle skipsklokken som fungerte som kapellets kirkeklokke til å begynne med, er fortsatt i kirken.

Kirkegård

Kirkegården som ble innviet i 1912, ble utvidet i 1968 og i 1988.

Bilder