Tistedal kapell

Fra Norges Kirker

Revisjon per 26. okt. 2020 kl. 21:46 av Kjartan (diskusjon | bidrag)
Hopp til: navigasjon, søk
Tistedal kapell
FylkeØstfold fylke
KommuneHalden kommune
ProstiSarpsborg
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater59.129397,11.444586
FellesrådHalden kirkelige fellesråd
Kirke-id010100601
Soknekatalognr03040101
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Ligger i industribebyggelsen øverst i Tistedalen på et lite platå med bratte skrenter mot nord, vest og syd. Øst for kirkegården går veien til Asak. Gravkapell på kirkegårdens nordre del.

Bygningen

Kapellet ble oppført av tegl 1865 etter tegning av stadsingeniør G. B. Kielland. Det har langt skip med vesttårn og smalere, polygonalt avsluttet kor. Teglmurene står på gråstensgrunnmur. De er utvendig upusset, innvendig glattpusset og malt. Langmurene i skipet deles av støttepilarer i 3 felter, hvert med et rundbuet vindu. Koret har lignende støttepilarer på hjørnene. Inntil korets nordmur står et teglmurt sakristi med brutt hjørne og avvalmet tak. Tilsvarende sakristi er senere tilmurt i syd. Tidligere hadde koret 3 sidestilte, rundbuete vinduer i sydmuren. Da sakristiet ble oppført, ble det anbrakt et rundbuet vindu i hver av de 3 østvendte murene. I korets 3 vinduer er innsatt gule korsmotiver, samt alfa-omega på hvert av sidevinduene og kristogram i midtvinduet. De øvrige vinduene har tonet mattglass med korsmotiv av farvet glass i øvre felt. Vesttårnet har hjørnepilarer og rundbuet vestportal. Innvendig leder trapper til galleri og klokkestue med 2 sidestilte, rundbuete lydåpninger i de 3 fri murer. Den 8-kantete hjelmen har sinktekning. Takene er tekket med sortglassert tegl. Takstolen har saksebind avstivet med hanebjelker og skråstøtter. Himlingen av faspanel er lagt over sperrene og hanebjelkene. Koret har kasetthimling under sperrer og hanebjelker. Gulvet i koret er hevet 3 trinn over skipet.

Interiør og inventar

Døpefont og klokkerbenk på korets nordside. Prekestol ved korbuens sydvestre hjørne med oppgang langs korets sydmur. Søylebåret orgelgalleri ved skipets vestvegg. Interiørets farver skriver seg fra 1925. Oljemalte, grågule murer. Rundt korbuen en bord av forgylte kors og stjerner. Himlingen gråhvit med mørkebrune lister. Mørkegrått gulv. Inventar i mørkebrunt med noe sort og gull. Elektrisk lys og oppvarming.

Altertavle

Altertavle fantes ikke 1865, derimot sto det et krusifiks (s. d.), på alteret. I 1902 ble etter stadsingeniør G. B. Kiellands tegning oppført en rektangulær altertavle† med rundbuet, overdekket storfelt som ramme for krusifikset. Senere erstattet av en arkitektonisk oppbygget, rikt utskåret tavle med oljemaleri av Maria med barnet, utført av Laura Schultz 1925.

Alterring

Alterringen, som opprinnelig var polygonal med trepasskronete hjørnestolper, er i nyere tid erstattet av rund alterring med brede stolper og sprinkelverk.

Døpefont

Døpefont; tre, 8-sidet kalkform. På kummens underside er innskåret et kombinert kors- og stjernemotiv, samt perlestav og eggstav.

Korskille

Korskille i form av lavt rekkverk, vinkelstillet på hver side av oppgangen. Ut mot skipet en kraftig, 8-sidet megler.

Prekestol

Prekestol; 5 brede fag, hvert med speilfylling med perlestav. Ramverk med bosser.

Galleri

Galleriet bæres av 8 søyler. Brystningen har fremspringende midtfelt.

Benker

Benker med sveifete vanger og åpen rygg.

Orgel

Orgel bygget av J. H. Jørgensen 1943. 12 stemmer.

Skulptur

Krusifiks; ek, «antagelig af Bergslien» (kallsb.), sto opprinnelig på alteret, er nå opphengt i koret.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for innloggede brukere.

Paramenter

Alterduk med hullsøm utført av fru Gjesdahl 1901.

Antependium av rød fløyel, samme trekk på håndbrett, knefall og prekestolkarm.

Messehagel; rød fløyel, kors av gullband på begge sider. Det store ryggkors har IHS i krysset.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokker

2 klokker fra O. Olsen & Søn 1919.

Kirkegården

Kirkegården utvidet 1883. Gravkapell fra 1928, tegnet av byingeniøren i Halden, oppført av rød, upusset tegl. Klassisistisk bygning med valmtak, tekket med sortglasserte tegl. Bred hovedinngang mot syd, flankert av granittpilastre mot kvaderbakgrunn. Tympanon i granitt.

Kilder

  1. Kallsb. ca. 1900 (Prestearkivet).
  2. Diverse dokumenter (Halden Kommunearkiv).
  3. Ivar Sætrang: Kirker og kirkegods i Berg. Fr.hald 1915.
Tegninger
  1. (Byingeniørens arkiv, Halden.)

Bilder