Glesne kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Glesne kapell
FylkeBuskerud fylke
KommuneKrødsherad kommune
ProstiEiker
BispedømmeTunsberg bispedømme
Koordinater60.121961,9.762198
FellesrådKrødsherad menighetsråd
Kirke-id062200201
Soknekatalognr05070703
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kapellet ble oppført 1908 på gården Søndre Glesnes grunn. Tomten ble gitt av gårdens eier, og bygget ble reist ved bidrag fra bygdefolket. Tegningene ble levert av ing. Hans Horn, og byggmestrene Ole og Jakob Rødningen foresto reisingen. Innvielsen fant sted 24. febr. 1908. Initiativet til reising av kapellet ble tatt av misjonsforeningen i Ytre Krødsherad, som påtok seg driften av kapellet i de første årene, men 1914 overtok kommunen disse forpliktelser. (Bjartli, s. 143ff).

Kapellet ligger på flaten på vestsiden av Krøderens sydende og er omgitt av kirkegård, som ble innviet 1911. Den ble utvidet 1958 og omgis av nettinggjerde. Nord for kirken ble reist et gravkapell 1927.

Bygningen

Kapellet er en langkirke med langt, rektangulært skip og lavere og smalere tilnærmet kvadratisk kor. Både skip og kor har sadeltak tekket med skifer. Korets takflate fortsetter ut over et sakristi på sydsiden og et rom for dåpsbarn på nordsiden. Sakristiet har vindu mot syd, dør til koret og dør til prekestolen, som står inntil søndre del av skipets østvegg. Barnerommet har dør til koret og dør ut mot øst og vindu mot nord. Mot vest har kirken et utbygg som er litt lavere og smalere enn skipet. Det rommer galleri og bærer takrytteren. Innenfor hovedinngangen, som har sin plass i vestgavlen, er et lite vindfang.

Kirken er antagelig oppført av bindingsverk. Veggene står på grunnmur av natursten og er panelt utvendig og innvendig. Skipets langvegger deles av 3 par strekkfisk i 4 felter. Vestre felt er halvt så bredt som de øvrige, som har et vindu i sin vestre del. Vinduene har trekantavdekning og deles av krysspost i 4 grinder med 2x3 ruter i hver grind. Koret har ett tilsvarende vindu i østre del av nordveggen og sydveggen. Vestutbyggets nord- og sydvegg har ett mindre vindu av samme type. I høyde med vindussolbenkene har veggene en profilert list både utvendig og innvendig. Utvendig er veggene kledd med bredt stående faspanel under listen og liggende panel over den. Koret er panelt på tilsvarende måte, men i skipet er det stående faspanel over listen også. Takene bæres av sperrer og saksesperrer. I skipet er hvert sperrebind avstivet med et strekkjern i rafthøvde. Her er dessuten annet hvert sperrebind støttet av en skråstrever fra strekkfisk til saksesperre. Himlingen er kledd under åsene, som bæres av sperrene. Både kor og vestutbygg åpner seg i full bredde og høyde mot skipet. Takrytteren over vestutbygget hviler på stolper som er ført ned på gulvet via galleriet. Klokkestuens 4 vegger avsluttes med gavl som bærer trekors. Gavlene dekkes av kryssende sadeltak som bærer en 8-kantet, sinktekket hjelm med spir. Spiret har kule og fløv med årstallet 1908.

Interiør

Døpefont på nordsiden i koret, klokkerbenk på sydsiden, med vangen mot skipet. Prekestol i skipets sydøstre hjørne, med oppgang gjennom veggen fra søndre sakristi. Vestgalleri med orgel.

Farver

Vegger og himling er malt i lysegult med brystningslist, strekkfisker, gerikter og takstol i mørkebrunt med gullstaffering. Mørkebrune dører. Tidligere har koret hatt rødt brystningsfelt

Lys og varme

Ovnsfyring, erstattet av elektrisk oppvarming. Ovnen er beholdt. Elektrisk lys siden 1935.

Inventar

Alter

Snekret med en fylling på hver kortside, to fyllinger på fremsiden. Farver i mørkebrunt med gullstaffering.

Altertavle

Maleri av kvinnene ved graven, kopi etter Axel Ender ved Anders Kongsrud. Klassisistisk ramme med joniske søyler, lav gavl med tannsnitt, stjerne i gavlfeltet og kors på toppen. Farver: mørkebrunt med gullstaffering. På predellaen med frakturskrift: «Han er opstanden».

Alterring

Alterring, rund med runde, glatte spiler. Farve: mørkebrun svampet maling. Tidligere grønnmalt. Håndbrettet mørkebrunt. Rød plysj på knefallet.

Døpefont

Døpefont, snekret, 6-kantet kalkform. Skål med dekkplate og svakt svungne, skrånende sider. Skaft med smale fyllinger i ramverk. Profilert fot. Malt med treimitasjonsmaling med gullstaffering. Gitt av ytre Krødsherad kvinneforening.

Prekestol

Prekestol, 5 brede og 2 smale fag med fylling i ramverk, oventil flatbuet Kraftig 8-sidet bæresøyle og utsveifede knekter under bunnen. Malt med treimitasjonsmaling med gullstaffering. Rød plysj på karm og lesepult.

Benker

Benker, flyttbare, med åpen rygg. Farve: mørkebrunt.

Galleri

Galleri med oppgang i sydvestre hjørne. Bjelker og dragere er lagt opp i veggen. Dragerne bæres av firhugne søyler, innbyrdes avstivet, dels ved x-kryss, dels ved enkle, glatte balustre. Brystning med enkle fyllinger av stående bord, som er dekket av strie mot skipet. Farve: brunt med gullstaffering.

Orgel

Orgel bygget av Olsen og Jørgensen, Kristiania. Stemmer: «Bordun 16', Principal 8', Salicional 8', Hohlfløite 8', Gemshorn 4'. Man.ped. Superoctav, Bordun kopp, Tutti». Gotiserende prospekt med piper synlig i 4 felter. Farver: brunt med staffering i gull, blått og rødt. Orgelet var gitt av ytre Krødsherad kvinneforening.

Rituelle kar

under bunnen: «Nilsen & Thorkildsen, Drammen». Særkalker, plett. — Dåpsfat, plett. Under bunnen gravert 1908 samt merket «Nilsen og Thorkildsen, Drammen». På kanten gravert: «Hvo som tror og blir døbt, skal bli Salig».

Paramenter

Alterduker a) hvit lin med venetiansk søm, b) hvit med hardangersøm.

Antependium fra DNH, rød lin med innvevde grå kors.

To messehagler a) rød fløyel, svunget form. Gullbånd langs kantene og i kors på ryggen. b) Fra DNH 1965. På ryggen kors med applikert og brodert Guds lam. På forsiden kristogram av gull-lisser.

Døpefontklede, hvit cambrick med blondekant. I sakristiene duker av hvit lin med hvitsømsbroderier.

Lysstell

Alterstaker, plett, merket «Nilsen og Thorkildsen, Drammen». Høye med glatt, søyleformet skaft, kraftig profilert fot med gravert innskrift: «Fra Yttre Krødsherads Kvindeforening ved Indvielsen 1908».

Lysekrone, messing, barokktype, 18-armet, for elektrisk lys. 5 3-armede messinglampetter i samme stil, for elektrisk lys. For øvrig kupler i mattglass under og over galleriet.

Klokker

To klokker støpt ved O. Olsen & Søns klokkestøperi, Nauen ved Tønsberg 1908. På den største, innskrift: «Ære være Gud i det høiste. Givet af N. N. Skinnæs og hustru». På den minste: «Gud er kjærlighed. Givet af Gunhild Vasendrud og O. A. Skinnæs og hustru».

Nummertavler

Nummertavler, formet som dobbelttavle med buet overdekning. List halvveis ned på midten. Farge: gråhvitt, lister i brunt med gullstaffering.

Møbler

4 brudestoler, barokk-kopier med rødt plysjtrekk i rygg og på sete.

Blomsterbegre

Blomsterbegre, to stk. sølv, gitt av Krøderen husmorlag.

Diverse

Sennepsgult, flossvevet teppe i alterringen. Røde kokosløpere i midtgangen og på korgulvet.

Kirkegård

Kirkegården omgis av nettinggjerde. Inngangen i syd har enkel, klassisistisk jernport.

Gravkapellet ble oppført ved privat tiltak og ble innviet 1927. Det er av bindingsverk med sadeltak og liten takrytter. Hvitmalt.

Kilder

Utrykte kilder

  1. Kirkedep. Arkivalia 1908, 1909. 1911.
  2. Kallsbok for Sigdal prestegjeld.

Trykte kilder

  1. T. Myhre, Hallingdalens historie IV, Drammen 1934, s. 382.
  2. Olav Bjartli, Kirkens spor i fedres jord. Skien 1953, s. 143 — 147.
  3. Andreas Mørch, Krødsherad III, Drammen 1976, s. 900f, 908f.