Hjelmås kapell

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk


Hans-Emil Lidén, Anne Marta Hoff


Hjelmås kapell ble bygget 1977-78 og innviet 28. mai 1978. Arkitekt var Arne Johan Seim. Kapellet ligger på høydedraget ”Apalen” mellom Haukåsvatnet og sjøen, sørvest for Hjelmås kai.

Innhold

Bygningen

Kapellet er en rektangulær bygning på høy, støpt grunnmur. Bygningen er orientert sørøst-nordvest med alterparti i sørøst. Selve kirkerommet ligger i bygningens midtre del idet østre del er avpanelt og rommer preste- og dåpssakristi, mens vestre del rommer et våpenhus i full bredde med oppgang til tårn og nedgang til en kjeller-etasje. Foran inngangen til våpenhuset står et spissgavlet vindfang. Over våpenhuset står et tårn i form av en takrytter over vestre del av bygningen. Den er tekket av en firkantet, pyramideformet kopperhjelm med noe innsvungne sider. Hjelmen krones av et spir med kors.

Kapellet er bygget i moderne bindingsverk med vannrett, skarpkantet bordkledning utvendig. Taket er tekket med sementpanner. Innvendig er hele bygningen kledd med stående vekselpanel. Over kirkerommet er takkonstruksjonen skjult av en spissgavlet bordhimling. Tregulv i samme plan over hele etasjen.

Kapellet har ikke noe særskilt kor med korskille mot skipet. Kirkerommet har fire par rektangulære vinduer i langveggene med termopanglass og innlagte sprosser og et mindre vinduspar med farget glass i langveggene lengst mot sørøst. Hovedinngang i nordvest og skyvedør inn til sakristier i sørøst.

Interiør og inventar

Alter med alterring på lavt podium ved sørøstre vegg mot sakristiene. Prekestol ved veggen i nord, og orgel i hjørnet sør for alteret. Intet galleri.

Farger

Gulv og vegger har gulbrun trefarge (lakket). Rød midtgangsløper.

Alter

Kassealter med kors på veggen bak alteret.

Alterring

Rektangulær med avfasede hjørner. Stolper bærer håndlist. Knelepute trukket med rødt ullstoff. For øvrig umalt.

Døpefont

To kryssende bjelkerammer bærer dåpsfat. Umalt.

Prekestol

Firkantet talerstol med avfasede hjørner på podium. Umalt.

Lesepult. Lesepult på to ben. Umalt.

Benker

Jærstoler i rader på hver side av midtgang.

Orgel

Levert av Vestre Orgelfabrikk 1978. Seks stemmer fordelt på manual og pedal. Spillepult og orgel sammenbygget i stor, rektangulær kasse med synlige tre- og metallpiper i tredelt front.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises bare for innloggede brukere.

Paramenter

Alterduk. Hvit lin med bord i svartsøm. Kalk og aks vekslende.

Messehagler. a) Messehagel i rødt ullstoff kantet med gul, tvunnet silkesnor. Rødt silkefôr kantet med bomullsfôr. Skjoldformet med skulderhekter. Forstykket har stolpe konturert med gul silkesnor og dekorert med broderte motstilte hjerter og små kors. Ryggen har Y-kors med samme dekor samt kristogram i korsmidten.

b-c) To messehagler i liturgiske farger (grønn og fiolett) levert av Slabbinck, Belgia. Vid casulaform.

For øvrig har kapellet vendbare antependier og prekestolkleder i liturgiske farger levert av Slabbinck, Belgia.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokke

Innskrift på halsen: O. Olsen & sønn klokkestøperi, Nauen pr. Tønsberg 1972. Diam. ved slagrand 52 cm.

Møbler

To brudestoler av rokokko type med seter trukket med rødt ullstoff.

Blomstervase

Sølv. Halvkuleformet korpus med høy, sylindrisk, noe utbøyd hals som går over i vid munningsrand. Stpl. 830 S. H. 26,5 cm.

Kirkegård og gravminner

Kapellet er omgitt av en stor parklandskaps kirkegård på sør- og vest siden. Parkeringsplass på nordsiden. Kirkegården har hvitmalt tregjerde med hovedinngang i nordvest.