Pleiestiftelsens kapell

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk


Ellen Marie Magerøy, Hans-Emil Lidén


Pleiestiftelsen for spedalske nr. l (Kalfarveien 31) sto ferdig i 1857. Det er en stor, toetasjes trebygning med fløyer som foruten pasientrom, arbeidsrom etc. inneholdt et kirkerom. Dette lå midt i hovedbygningens 2. etasje, som krones av et firkantet, diagonalstilt tårn. Det var tverrstilt i forhold til hovedbygningens lengdeakse og orientert øst−vest. Mot øst hadde rommet en fremskytende gavl, mot vest endte det i en fremskytende apsis. Rommet er i dag inndelt med en tverrgående midtgang, spisesal og oppholdsrom vest for denne og konferanserom på østsiden. Dessuten fantes et lite lik-kapell i hagen vest for hovedbygningen, i tilknytning til obduksjonsrommene. Lik-kapellet ble revet i 1954−55. En del av det kirkelige utstyr oppbevares fortsatt på Statens attføringsinstitutt i Bergen som har overtatt eiendommen.

Innhold

Inventar

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for innloggede brukere.

Paramenter

Messehagel. Av purpurrød ull, kantet med gul silkesnor. Hekter over venstre skulder. Gult silkefôr. Rygg og forstykke har rette sider. På ryggen kors brodert med brun silketråd. Gul brodert ring bak korsarmene. Gule stråler. På forstykket brodert Jesu monogram i brunt. Små broderte kors spredt utover rygg og forstykke. Rygg h. 113 cm, br. 71 cm. Forstykke h. 106 cm, br. 69 cm.

Klokke

En klokke oppbevares i instituttets kjeller. Innskrift: Wingaard & Bouilly Bergen 1851.Diam. 34 cm.

Blomstervase

Blomstervase av sølv. Moderne. Utbøyd falset rand. Smalner ned mot flat fot, lett profilert ytterst. Gravert innskrift på siden: «PLEIESTIFTELSEN NR. l.» Stpl. på fotens overside 830 S, kalk i oval, C. Undersiden dekket av filt. H. 17 cm. Diam. øverst 8,7 cm.

Kilder

  1. Bergen 1814−1914, utg. Bergens kommune, red. Carl Geelmuyden og Haakon Schetelig, bd. l, Bergen 1914.