Solheim kapell: Forskjell mellom sideversjoner

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
 
Linje 55: Linje 55:
Glassmaleri i apsiden. Kristus og de 4 evangelistene. Maleriene er satt inn i små rundbuede nisjer i apsidemuren.
Glassmaleri i apsiden. Kristus og de 4 evangelistene. Maleriene er satt inn i små rundbuede nisjer i apsidemuren.


====Rituelle kar====


Ikke lenger i bruk (ble brukt i interimskirken): Alterkalk, disk, oblateske og vinkanne av sølv. Forært av foreningen «Kirkepryd» 1941. Oblatesken og vinkannen stpl. M. AASE 830 S og M. Aases monogram med 7 kuler (fra Bergens bystempel). Prydet bl.a. med drevne vinrankeborder med kors. Stående støpt kors på oblateskens lokk og på vinkannens hvelvede lokk. Denne har kalkfasong, men tut og hull i lokket.
Rituelle kar i bruk: Alterkalk, disk, oblateske og vinkanne av sølv, forært av foreningen «Kirkepryd» 1956. Kalk og vinkanne har gravert kristo- gram med slange og duer, alfa og omega. Disken har gravert kors i bunnen, oblatesken stående støpt kors på lokket. Stpl. 830 S, bystempel, N, M. AASE 207. (På vinkannen 207 B).
Særkalker, 62, av sølv, gitt av foreningen «Kirkepryd».
Dåpsfat av sølv. Det har kors med ring og stråler gravert i bunnen. Stpl. M. AASE 830 S, Bergens bystpl., N.
Dåpskanne av plett med stående kors på lokket. Stpl. M. AASE P, monogram (MA) med 7 kuler (fra Bergens bystpl.)


====Lysstell====
====Lysstell====
Alterstaker, to stykker, av sølv. Gave fra foreningen «Kirkepryd» 1956. På foten gravert kristogram med slange, duer, alfa og omega. Stpl. 830 S, M. AASE 207.
2 smijerns lysekroner.
 
Lampetter, 3 stykker av messing med skjermer av matt glass i kremmerhusform. Festet mellom vinduene på langmurene. To 2-armede lampetter på galleribrystningen.
 
Pendler, 2 stykker av messing over galleriet, hver med 3 glasskuler.
 
Lysrammer, 6 firkantede med gitter, hver til to pærer, på galleriets underside.


Lysrør i trehylle øverst langs langmurene.


====Klokker====
====Klokker====

Siste sideversjon per 3. nov. 2020 kl. 13:27

Solheim kapell
FylkeHordaland fylke
KommuneBergen kommune
ProstiBergen Domprosti
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Koordinater60.372611,5.335435
FellesrådBergen kirkelige fellesråd
Kirke-id120102401
Soknekatalognr10020401
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Ellen Marie Magerøy, Hans-Emil Lidén

Bakgrunn

Gravplassen på Solheim ble innviet 6/4 1917. Kapellet ble innviet 13/10 1920. Det er bygget etter tegning av arkitekt Sigurd Lunde. I 1939 ble et krematorium installert i kjelleren under kapellet.

Bygningen

Kapellet er en enkel, rektangulær bygning av pusset tegl med fremspringende fløyer som inneholder bårerom, kontorer etc. på hver langside. Anlegget ligger i terreng som heller mot øst, på en oppmurt terrasse med krematorium under kapellet og urnehaller (kolumbarier) under de to sidefløyene og terrassen foran. Kapellbygningen er orientert øst−vest med en fint utformet, totrinns, rundbuet granittportal i vest og innvendig apsis flankert av sakristier, i øst.

Langmurene har 3 par rundbuede vinduer vest for sidefløyene og ett par vinduer østenfor. Vestgavlen har et tokoplet vindu over portalen. På østgavlen står årstallet 1919, og på en konsoll står en englefigur, visstnok av granitt. Bygningen har sadeltak tekket med sorte, glasserte panner.

Taket er delvis fornyet etter en brann i 1969. Midt over mønet står en liten koppertekket takrytter med firkantet, klokkeformet kuppel.

Innvendig har kapellet åpen takstol med sperrebind på konsoller. Under galleriet i vest er avdelt for en forhall. Gulvet er støpt og belagt med steinfliser.

Interiør

Talerstol bak katafalken i apsiden. Orgel på galleri i vest. Elektrisk lys og varme.

Farger

Hvitpussede murer. Taket er dekorert med rankemaling av 1600-talls karakter. Apsidehvelvet er blått med sol og stjerner. Gulvets steinfliser er grå/røde. Mørkbeisede stolerader og galleribrystning.

Inventar

Benker

Stolerader med klappseter.

Orgel

Harmonium levert av Vestre orgelfabrikk, Hammarøy ved Ålesund. Orgelet kommer fra Øvsttun kirke i Fana.

Skulptur

På fremskytende sokler på hver side av apsis står to like figurer støpt i grå kunststein(?). De har fakler i sin ene hevede hånd og trykker en kalk mot brystet med den andre. Over apsidebuen korsfestelsesfremstilling i relieff i samme materiale og teknikk som de to flankerende figurene. Gylden glorie rundt korset og rundt to knelende, symmetrisk plasserte kvinneskikkelser ved korsfoten.

Maleri

Glassmaleri i apsiden. Kristus og de 4 evangelistene. Maleriene er satt inn i små rundbuede nisjer i apsidemuren.


Lysstell

2 smijerns lysekroner.


Klokker

Liten klokke dekorert med kristogram og innskrift «O. Olsen & Søns Klokkestøperi, Nauen ved Tønsberg 1970».

Kilder

  1. Indstillinger fra Bergens kirketilsyn med Menighedsstyrebeslutninger 1916−20.