Holmen kirke

Fra Norges Kirker

(Omdirigert fra 022000401)
Hopp til: navigasjon, søk
Holmen kirke
FylkeAkershus fylke
KommuneAsker kommune
ProstiAsker
BispedømmeOslo bispedømme
Koordinater59.871844,10.490075
FellesrådAsker kirkelige fellesråd
Kirke-id022000401
Soknekatalognr10030304
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusListeført (etter 1850)


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Anneks til Asker. Kirken ligger på en haug ved Vestre Nes gård like innenfor Nesøen, ca. 4 km nordøst for hovedkirken.

Bygningen

Kirken ble bygget 1964-65 etter tegninger av ark. Knut Knutsen og innviet 28. nov. 1965. Anlegget består av 2 fløyer, en kirkefløy i syd med inngang i vest og alter i øst og en menighetshusfløy parallelt med kirken nordenfor og forbundet med den med en kort tverrfløy. Begge fløyer er oppført av hvitslemmet betong. De lave langmurene bærer høye sadeltak som er tekket med gråsort skifer. Kirken er bredere og høyere enn menighetshuset, og østre del av sydmuren er trukket 3 m ut mot syd, slik at korpartiet blir bredere enn skipet og får høyere tak. Over korpartiets tak står en åpen takrytter med sadeltak båret av 4 ben. Spranget mellom skipets og korets søndre vegg- og takflate består av glass, som gir lys til korpartiet og korets hvitkalkede østgavl. Skipet belyses av lave og brede vinduer i langmurene under raften og en bred lysspalte i vestgavlen over galleriet. Den 2-fløyede vestdøren har glassruter ut mot våpenhuset, hvis vegger består av glass. Takene bæres av laminerte sperrer som er lagt opp i en betongramme i raft og møne. Himlingen av glattkantbord er festet mellom sperrene. Gulvene er lagt av hårdbrent tegl. Østgavlen har dører til et lavere sakristi med 2 rom. Østre del av kirkens nordvegg kan åpnes med dobbelte skyvedører inn mot menighetssalen, som opptar vestre del av nordfløyen og belyses av lave lysspalter i nord- og vestveggen. Kirkens materialer og utførelse er gjennomført i menighetssalen og nordfløyens øvrige rom. Menighetssalen har dør i øst til et trapperom som i vest gir adkomst til en menighetsstue med tilhørende kjøkken. Trappen leder til en vestibyle i underetasjen med garderobe og toiletter og dør ut i østgavlen. Fra vestibylen er det adkomst til et ungdomsrom under menighetssalen, og under kirkens østparti er det et rom for speidere med egen inngang mot øst.

Interiør

Prekestol på nordsiden, døpefont på sydsiden i koret. Galleri med orgel over inngangen i vest.

Inventar

Altertavle

Altertavle, lav, horisontal, oppført i sammenheng med alteret, forsynt med 5 malerier på treplater, utført av maleren Karl Høgberg, med gull, purpur og blått som hovedfarver. Sentralmotivet viser den seirende Kristus mellom Maria og Johannes, nærmest midtfeltet sees til venstre synderinnen og til høyre helbredelsen av den blindfødte. Ytterst til venstre fotvaskingen (håndens gjerning) og ytterst til høyre misjonsbefalingen (åndens gjerning).

Kneleskammel trukket med gråsort sauefell.

Alterskranke

Alterskranke, skinntrukket håndbrett, gråsort sauefell på knefallet.

Døpefont

Døpefont, granittkubus med kristogram i relieff.

Prekestol

Prekestol, 3 fag, bygget i rammekonstruksjon.

Benker

Benker med rektangulære vanger.

Galleri

Galleri, båret av ramme av jernskinner. Brystning av liggende bord.

Orgel

Orgel bygget av Norsk Orgel-Harmoniumfabrikk A/S, Snertingdal. 16 stemmer. Orgelverket synlig.

Rituelle kar

Rituelle kar, kalk, disk, oblateske, vinkanne og særkalker; sølv, tegnet av ark. Knut Knutsen, utført hos David-Andersen, Oslo.

Paramenter

Utført av Annelise Knutzon etter tegning av Hjørdis Knutsen. - Alterduk, hvit lin med kors- og kalk-motiver brodert på den brede, nedhengende kant

4 messehagler i lys grå ull, a-c med vevet stolpe på begge sider, a) fiolett, b) grønn, c) rød. Alle har i ryggens fulle bredde og høyde et smalt kors, brodert i rødgult. d) Gult Y-kors på begge sider; kristogram i krysset på ryggsiden. 4 prekestolkleder i korrespondanse med messehaglene. Kledet til festbruk har gult latinsk kors.

Lysstell

Utført etter tegninger av ark. Knut Knutsen; 6 lave alterstaker, sølv, stpl. DavidAndersen, Oslo. Lysekronen i trapperommet er tegnet av ark. Jonas Hidle. 2 messingstaker, barokktype med vridd skaft, er forært av fru Borghild Carlsen.

Klokker

2 klokker støpt av O. Olsen & Søn, forsynt med kong Olav V's monogram, årstall 1965 samt innskrift a) fra salme 100 v. 2, b) fra salme 100 v. 5.

Bøker

Alterbøker i rødt skinn med gullsnitt. Chr. III's bibel, faksimileutgave, i skinnbind.

Nummertavler

Hvit plastic med sorte tall.

Diverse

Tekstiler. Billedteppe, forestiller Veronicas svededuk, utført av Molle Lauritzen Major 1965 etter kartong av Victor Smith. Tepper i blått og rødt med geometriske motiver, vevet av fru Schyander Amundsen etter tegning av Hjørdis Knutsen. Henger i kirkestuen. Gulvtepper etter tegning av Hjørdis Knutsen.

Kilder

  1. Opplysninger ved res. kap. Per Vale-Isaksen.
  2. Vigslingen av Holmen kirke 28. november 1965. Utgitt av Asker Menighetsråd ved Hans Chr. Mamen og Sigurd Daasvand. Sandvika 1965.
  3. Kommentar til kirkebygget ved Knut Knutsen.

Bilder