Skurdalen kapell

Fra Norges Kirker

(Omdirigert fra 062000601)
Hopp til: navigasjon, søk
Skurdalen kapell
FylkeBuskerud fylke
KommuneHol kommune
ProstiHallingdal
BispedømmeTunsberg bispedømme
Koordinater60.476331,8.300974
FellesrådHol kirkelige fellesråd
Kirke-id062000601
Soknekatalognr09090402
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Planen om å reise kirke i Skurdalen ble tatt opp tidlig i dette århundret. I 1917 ga T. Myhre et beløp til formålet og gikk inn for at Ustedalen kirke skulle flyttes til Skurdalen. Denne planen bortfalt, men 1938 ble det innviet gravplass på gården Flatåker i Skurdalen. I 1960-årene arbeidet arkitektene Skoug og Skoug med tegninger til kirke her, og høsten 1967 forelå kongelig resolusjon om bygging av kirken etter arkitektenes planer. Byggmester Bjarne Kristiansen fra Kongsberg foresto byggearbeidet, som begynte 1968, og året etter kunne kirken innvies.

Kirken ligger på sydvestsiden av riksveien gjennom Skurdalen på toppen av en slak sydvestvendt helling. Kirkegården begrenses av lav stenmur mot veien og mot kirkebakken nordvest for kirkegården, på østre del av kirkegården står en støpul med steilt sadeltak båret av 4 stolper.

Bygningen

Kirken har triangulær grunnplan med kor mot sydøst og inngang midt på nordvestsiden. Sydøstre hjørne bak koret er avdelt til sakristi. Yttermurene er lave, oppført av betong som er forblendet med natursten utvendig. Korets sidemurer springer ca l m frem foran skipets sidemurer. I spranget er det lysspalte. Korets tak består av to skråflater som går opp i en spiss. Skipets takflater har samme stigning som korets. I det loddrette sprang mellom skipets og korets tak er det anlagt lysspalter.

Takene er tekket med tjærebredde spon. Himling av glattkant-bord er kledd direkte under taket. Murene er hvitslemmet innvendig. Bakveggen i koret har stående listpanel. Gulvene er pusset betong. Underetasjen har bårerom og toaletter med inngang fra sydvest

Interiør

Prekestol på nordsiden, døpefont på sydsiden, orgel i nordvestre hjørne.

Alterveggen står som en skjerm bak alteret og er forsynt med et stort skulpturalt arbeid i tre, kobber og glass, utført av Victor Sparre. Motivet er oppstandelsen. Kristus er fremstilt med utstrakte armer og omgitt av lidelsessymboler, isopstilk med svamp til venstre, stige til høyre, nederst nagler, tornekrone, terning og lansespiss. Arbeidet er utført for midler fra Margit Larson (død 1968), Kari og Vebjørn Nedrestøl samt Statens Kulturfond.

Inventar

Alter

Alter, sementert bordform.

Alterkrusifiks med Kristus av emaljert kobber. Utført av en elev av Victor Sparre.

Kneleskammel, sementert.

Alterskranke

Alterskranke, 4-kantet furubjelke, båret av 3 smidde jernstolper. Flyttbar. Gitt av Gunhild og Halvor Bie.

Døpefont

Døpefont, furu, 4-kantet blokkform, umalt. Utført av Torleiv Sundre & Co, Hol. Gitt av Jenny og Henrik Nedrestøl.

Prekestol

Prekestol, furu, 4 glatte sider. umalt. Utført av Torleiv Sundre & Co, Hol.

Orgel

Orgel fra Norsk Orgel-Harmoniumfabrikk A.S, Snertingdal.

Møbler

Stoler, sammenkoblede jærstoler. Utført hos Torleiv Sundre & Co, Hol. Langs korets sydmur høyryggede stoler med sort skinntrekk.

Rituelle kar

Altersølv anskaffet for midler gitt av Inger-Johanne Ameln. Kalk, disk, oblateske og kanne, sølv, alle deler forsynt med gravert kristogram og stpl. DA.

50 særkalker, sølv, stpl. DA.

Dåpsfat, sølv med gravert kristogram, stpl. DA. Gitt av Anne Hovde.

Kanne til dåpsvann, sølv, stpl. DA. Gitt av Gunhild og Johannes Herleiksplass.

Paramenter

Alterduk, gråhvit grov lin, vevet av Birgit Ingebretsen, Geilo.

4 messehagler, av ull utført på Statens lærerskole i forming etter tegning av Victor Sparre, a) grønn med applikert kors, b) hvit med innvevet kors i rødt, orange, gult og med gulltråd, c) rød med applikert gaffelkors i fiolett, utbrodert med tornegrener i blått og gult, d) fiolett med applikert kors i gult og blått og med røde blodsdråper.

To messeskjorter, lin, med bånd av grå lin på ermene.

Pultkleder til prekestolen i liturgiske farver, med vevede og broderte motiver.

Lysstell

6 alterstaker sølv, stpl. Th. Marthinsen. 4 gitt av Anne og Ola Nygard, to gitt av Ragnhild Bruslette Åker.

Klokker

To klokker støpt av O. Olsen & Søn. Den største «Fred» kjøpt av folk i Skurdalen 1938 til innvielsen av kirkegården.

Bøker

Bøker til alteret, innbundet hos H. M. Refsum. Ett sett i rødt skinn på bokmål, ett sett i grønt på nynorsk. Salmebøker gitt av A. E. Tufte.

Blomstervaser

Blomstervaser, 4 stk. sølv stpl. DA, to gitt av Hol Sparebank og to av Mary Wensberg. Blomstervase, plett, gitt av gullsmed Thune.

Offerkar

Offerbolle, sølv, med grønn fløyel i bunnen — stpl. DA. Gitt av Margit og Nils Tvedt.

Kirkebøsser gitt av Paul og Bjørg Skiaker.

Diverse

Oppslagstavle i våpenhuset, skåret av Gunnar Stensen.

Kirkegård

Kirkegården har steinmur i nordøstre del, forøvrig nettinggjerde.

Bårerommet under kirken er innredet med et sementert kors smykket med mosaikk. Utført av Victor Sparre. Korset står på hylle av furu, mellom et par lysestaker av smijern, gitt av Ragnhild og Olav Tysnes, som også ga bibel til bårerommet.

Kilder

  1. Kirkedep. Arkivalia 1933.
  2. Hol menighetsblad 7. sept. 1969 (Festskrift ved vigslinga av Skurdalskyrkja).