Lillestrøm kirke

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Lillestrøm kirke
FylkeAkershus fylke
KommuneSkedsmo kommune
ProstiNedre Romerike
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater59.958601,11.048348
FellesrådSkedsmo kirkelige fellesråd
Kirke-id023100301
Soknekatalognr03070202
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusListeført (etter 1850)


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Hovedkirke etter at Lillestrøm ble skilt ut fra Skedsmo som eget prestegjeld 1937. Ligger ved Storgaten i parkmessige omgivelser.

Bygningen

Kirken ble oppført etter tegninger av ark. Dagfinn Morseth og innviet 22. sept. 1935. Anlegget, som er av betong forblendet med rød tegl, består av basilikalt kirkerom med apsis i øst. En lav, sydgående fløy med birom forbinder kirkens østre del med det høye, 4-kantede tårnet, som inneholder et lite kapell i tårnfoten. Murene er innvendig pusset, mens det utvendige teglmurverk delvis med mønstermuring står upusset. Kirken har høyt midtskip som avdekkes med lavt sadeltak. Langmurene bæres av 4-kantede pilarer og åpner seg mot de lave sideskipene, som har rektangulære vinduer i sidemurene. Søndre midtskipsmur har 7 høye, rektangulære vinduer. Apsiden belyses av smale lysspalter på hver side. Vestmuren har bred, rektangulær portal, som leder inn til en forhall med trapper til vestgalleriet, og et høytsittende sirkulær t vindu som belyser vestgalleriet. Midtskipet har bordkledd himling lagt over de innkledde loftsbjelkene. Kirken har tregulv som er hevet 5 trinn i rommets østre del.

Interiør

Døpefont på korets nordside, prekestol og klokkerpult i syd. Galleri med orgel ved skipets vestvegg.

Farver

Grå-beige murer. Apsismuren blå med Kristus, malt al fresco av Henrik Sørensen. Blå himling med grå bjelker.

Ved menighetssalen er innrettet et lite kapell med vindu hvori glassmaleri etter tegning av Finn Krafft. Motiv: kvinne som holder om korset.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming

Inventar

Alter

Alter sammenbygget med rektangulær altertavle, med 3 innfelte bronserelieffer, utført av Trygve Dammen. Fra venstre Jesu fødsel, oppstandelsen og pinseunderet. Alterets treverk er malt med rødt som hovedfarve, dessuten blåsort og noe gull.

Alterring

Alterring, rund med trespiler. Knefall trukket med blågrått ullstoff.

Døpefont

Døpefont, 8-sidet med 4 bronserelieffer av Trygve Dammen, 2 forestiller barnet ved mors bryst og 2 barnet og den signende hånd. 4-sidet dekkplate, rund fot. Farver som alteret. 8-sidet, traktformet lokk, forgylt.

Prekestol

Prekestol, rund med 4 nisjer hvori evangelistene, skåret av Trygve Dammen. Kraftig karm og sokkel. Farver som alteret, dessuten noe jordgrønt.

Benker

Benker med enkel, rett avsluttet vange. Beiset treverk.

Orgel

Orgel overtatt fra Frogner kirke, Oslo, med prospektet utformet som bakvegg for galleriet.

Klokker

2 klokker, støpt av O. Olsen & Søn, 1897. Den største har innskrift «Lillestrøm D & H» (Lillestrøm Dampsag og Høvleri).

Maleri

Portrett av Magnus Alfred Waaler som var res. kap. til Skedsmo 1925-1942. Malt av Moss Johnsen 1942. Henger i sakristiet.

Rituelle kar

Kalk, sølv, stpl. David-Andersen, forært 1954. Anonym giver. - 2 kalker og en disk av plett. - 35 særkalker, sølv. Stpl. sammensatt AM. Forært av Lillestrøm Røde Kors og Lillestrøm Tuberkuloseforening. - 65 særkalker, plett.

Oblateske, stpl. Th. Marthinsen. Anonym giver.

Vinkanne, plett. Dåpsfat, tinn og kanne, plett.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med filert kant på hver side. Enkel hullsøm.

5 messehagler, a) Eldre, av rød fløyel med gullband i kors og langs kanten, b) Hvit silke og ull. Stoffet vevet av Tora Qviller som også forærte messehagelen. Broderier (kristogram og due) komponert og utført av Ruth Amestad Lødrup. Foret med gul silke, c) Grønn silke og ull vevet av Tora Qviller med gult kors, brodert av Ruth Arnestad Lødrup 1935. d-e) Fiolette, vevet av Tora Qviller, sydd av Ruth Arnestad Lødrup 1949, forært av en kirkeforening.

3 broderte trekk til tekstboken, grønt, fiolett og hvitt, brodert av Ruth Arnestad Lødrup.

Lysstell

Alterstaker av sølv og 2 7-armede messingstaker (den jødiske type). Anonym giver 1954 (samme giver som alterkalken).

5 lamper i messing og mattglass, utført ved Chra. Glasmagasin etter tegning av Jonas Hidle.

Møbler

4 brudestoler, høy, stoppet rygg. Blågrått, kronemønstret trekk, vevet av Tora Qviller.

Blomstervaser

3 blomstervaser, sølv, den ene forært av fru Marie Krogsrud. (Vasen var en gave fra Lillestrøm skolestyre til skolebestyrer Krogsrud 1927.)

Diverse

Tekstiler. Gulvteppe, vevet med kristogram- og stjerne-mønster, tegnet av Ruth Arnestad Lødrup.

Bilder