Årnes kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Årnes kapell
FylkeAkershus fylke
KommuneNes kommune
ProstiØstre Romerike
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater60.125208,11.472292
FellesrådNes kirkelige fellesråd
Kirke-id023600401
Soknekatalognr09120101
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirken ligger på Årnes i hovedsognet. Behovet for kirke øst for Glomma ble aktuelt da hovedkirken var brent 1854, og 1859 ble Østgård skole tatt i bruk til gudstjenester, inntil østsiden kunne få sin kirke. Langvarige overveielser endte med at tomt ble anskaffet på Årnes på Glommas østbredd, ca. 4 km sydøst for hovedkirken.

Bygningen

Kirken er oppført etter tegning av byggmester Gudbrand Johnsen fra Nes. Tegningene fikk kgl. approbasjon 10. aug. 1876. Arbeidet ble ledet av byggmester Schüsler, og kirken ble innviet 23. okt. 1878. Den er oppført av teglsten, har rektangulært skip, smalere, polygonalt avsluttet kor og kraftig vesttårn. På korets nordside er et sakristi, og syd og nord for tårnet ble 1930 tilføyet rom henholdsvis for dåpsbarn og bårer. Kirkens teglmurer står på grunnmurer av bruddsten og er utvendig upusset, innvendig pusset og malt. Skipets gavlmurer er høyere enn kirken og avdekkes med platekledde fordakninger. Langmurene har utvendige lisener som avsluttes noe under gesimsen og deler muren i 4 felter, hvert med et stort, spissbuet vindu med jernramme. Koret er hevet 2 trinn over skipsgulvet og åpner seg med bred, spissbuet korbue mot skipet. Takstolen har sperrer, saksesperrer og loftsbjelker med vertikalstøtte fra mønet til loftsbjelkene. Himlingen ligger på åser over saksesperrene, mens de øvre sperrer bærer bordtak tekket med skifer. Den 4-kantede tårnfoten har hjørnelisener og avsluttes i skipets mønehøyde med et lavt pyramidetak som bærer den 8-kantede klokkestuen. Hver av de 8 murene har en spissbuet lydglugge og avsluttes med gavl under den høye, 8-kantede, skifertekkede hjelmen, som bærer spir med kule og fløy med årstallet 1878.

Interiør

Døpefont i syd, under korbuen. Prekestol på nordsiden. Klokkerbenk ved korets sydvestre hjørne. Galleri med orgel ved skipets vestmur.

Farver

Farver fra 1954 etter forslag av restaureringskonsulent Finn Krafft med bibehold av de opprinnelige farver. Murene gule i øvre del, feltet til brystningshøyde er malt i grågrønt og oventil begrenset av sjablon i brunt og rødt, under himlingen sjablon i brunt. Omkring korbuen en grågrønn bord med sjablonert ranke i brunt, rødt og grønt. Inventar i brunt med forgylling. Antikkglass i koret.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming.

Inventar

Altertavle

Altertavle, nygotikk, oppsatt 1911. Maleri av Jesus i Getsemane, utført av Marie Sverdrup 1911, kopi etter Dresden-maleren Ludwig von Hoffmann. Usign. Fra 1878 til 1911 sto det en kopi av Thorvaldsens Kristus i gips på alteret. Denne er nå oppsatt ved døpefonten.

Alterring

Alterring, rund med slanke, dreiede balustre. Skinntrukket knefall.

Døpefont

Døpefont, 8-kantet fot med profilert sokkel og sveifede bord under skålen.

Prekestol

Prekestol, 6 fag, hvert med en stor speilfylling og en smal, liggende fylling øverst. Karmen trukket med rød plysj med gulltresser. Oppgang langs skipets østvegg.

Benker

Benker med åpen rygg og smal, sveifet vange med karveskurdmotiver.

Galleri

Galleri med drager båret av 4-kantede, avfasede stolper med skråstivere. Brystning med fyllinger i enkelt ramverk.

Orgel

Orgel bygget av Olsen & Jørgensen 1881. 6 stemmer. Elektrisk. Forært av Nes Sparebank. Gotiserende prospekt med piper synlig i 3 rundbuede felter. Malt i brunt med gull.

Klokker

2 store klokker iflg. innskrift støpt av J. G. Grosse, Dresden 1878, og anskaffet gjennom generalagent for Norge, C. Agathe i Christiania, a) Med gudsøye i strålekrans, englehoder på kronen og innskrift: «Ære være Gud i det høyeste», b) Med Kristushode og på kronen apostel-hoder. Innskrift: «Fred paa Jorden».

Rituelle kar

Kalk og disk stpl. Tostrup 1877. Iflg. innskrift fra 1880.

30 særkalker, sølv, stpl. Marthinsen.

Kanne, sølv, stpl. David-Andersen. Gave fra Amund og Indiane Olsen 1920.

Dåpsfat, tinn. Flere utydelige stpl. På baks. gravert «LSDK». Diam 41,5 cm.

Plettkanne fra 1939.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med utskårssøm, motiv: kors og kalk. Antependium, rød ull med applikert Agnus Dei.

2 messehagler, a) Rød fløyel med gullgaloner og kors. b) Rød silke med applikert broderi. På forsiden kalk, på baksiden pelikan og gaffelkors.

Lysstell

Alterstaker, plett, stpl. WMFM. Gravert «Til Anders og Indiane Kjuus' minde, fødte 1829 døde 1904». Forært av de avdødes barn 1905.

7-armet alterstake, sølv, stpl. Marthinsen. Gitt av Årnes paramentforening til 75-års-jubileet.

2 lysekroner fra 1920; gulmetall med høy, gjennombrutt krans, hvorunder glasskuppel samt 6 armer med små glasskupler.

Tilhørende 2-armede lampetter.

24-armet messingkrone.

Nummertavler

Nummertavler med dobbeltbuet overdekning.

Møbler

4 brudestoler, rokokko-inspirert.

Kirkegården

Kirkegården hegnes av nettinggjerde og har inngang med granittstolper i vest.

Kilder

Utrykte kilder

  1. Kirkedeptets arkiv 1876 -.
  2. Formannskapets forhandlingsprot. 1856-72 (Kommunearkivet).
  3. Innberetning fra sognepresten (1911) og innberetning fra Finn Krafft 1954 (Antikvarisk arkiv).

Trykte kilder

  1. Nes bygdebok. Oslo 1931, s. 131-33. (W. Neumann: Kirkene.)

Bilder