Forskjell mellom versjoner av «Vestre Fredrikstad kirke»

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
m (robot: automatisk teksterstatning: (-{{TOC\ right}} +))
Linje 18: Linje 18:
 
| vernestatus = Listeført (etter 1850)
 
| vernestatus = Listeført (etter 1850)
 
}}
 
}}
{{TOC right}}
+
 
  
 
''Sigrid Marie Christie, Håkon Christie''
 
''Sigrid Marie Christie, Håkon Christie''

Revisjonen fra 4. mai 2012 kl. 14:26

Vestre Fredrikstad kirke
FylkeØstfold fylke
KommuneFredrikstad kommune
ProstiFredrikstad Domprosti
BispedømmeBorg bispedømme
Laster kart...
Koordinater59.209497,10.942850
FellesrådFredrikstad kirkelige fellesråd
Kirke-id010600601
Soknekatalognr03090604
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusListeført (etter 1850)


Sigrid Marie Christie, Håkon Christie


Vestre Fredrikstad kirke ligger i parken i Vestsidens sentrum. Den ble oppført av tegl etter tegning av ark. Waldemar Lühr og innviet 1879.

Bygningen

Kirken har høyt og langt skip og smalere, polygonalt avsluttet kor. Koret har sakristi i 2. etasje i nord og syd, og skipet har stort vesttårn med høy hjelm. Teglmurene, som er utvendig upusset, innvendig pusset og kalket, står på granittgrunnmur. Muren har gesims med blokktannmuring. Skipets langmurer deles av lisener i 6 felter med spissbuete vinduer i 2 høyder. Sålbenkene for de øverste vinduene fortsetter som et murbånd rundt kirken. Koret har et høyt, spissbuet vindu i hver av de 5 murene. Sakristiene springer noe frem foran skipets langvegger og avdekkes av sadeltak som skjærer seg sammen med skipstaket. Skipets langmurer har i vest små utbygg med tilsvarende fremspring og tak. Alle tak er tekket med skifer. Skipet har innvendig 5 par stolper som støtter takstolens sperreføtter og vertikalstøtter. Takstolens sperrer avstives dessuten av hanebjelker og skråstøtter. Nord- og sydgalleriene er lagt opp i stolpene som innbyrdes er avstivet med knær oventil. Himlingen er lagt over sperreføttene i sidefeltene og over hanebjelken i midtfeltet. Koret har trehvelv med treribber. Alt treverket har skjæring med nygotiske former. Det 4-kantete vesttårnet har små trappehus i nord og syd. Innenfor tårnfoten ble utskilt en forhall samt kapell og konfirmantrom 1954. Dørene ble fornyet. Den spissbuete vestportalen har vimperger og fialer. Tårnet har hjørnepilarer, som avsluttes med fialer over tårngesimsens murbånd. Over murbåndet har tårnet et 8-kantet murt oppbygg. De 8 murene avsluttes med gavler som bærer en høy, spiss, kobberkledd hjelm med spir.

Interiør og inventar

Prekestol ved korbuens nordside, døpefont ved korbuens søndre side. Sammenhengende galleri langs skipets nord-, syd- og vestmur. Galleriet er sammenbygget med søylene under himlingen. Orgel på vestgalleriet. Glassmalerier i koret. Utført av Emanuel Vigeland 1916. Motivene er: livets brød, vintreet, den fortapte sønn og den gode hyrde.

Kirken, som var innredet i gjennomført nygotikk, hadde tidligere et høyt, gråmalt felt langs korveggene. Loft og gallerier var oljet, benkene hadde gulbrun treimitasjonsmaling. Inventar forøvrig i brunt og gull. Restaurering under ledelse av arkitekt Arnstein Arneberg 1954. Altertavle, alterring, døpefont, prekestol og benker fornyet. Farver: Murene i skipet har vannrette striper i grått og hvitt. Korets murer hvite. Grønne søyler med forgylt hjørnestaff. Nytt inventar med forgylte detaljer mot rød bakgrunn. Altertavle i nygotikk med oljemaleri på lerret, sign. W. Peters 1897, forestiller helbredelsen av en blind. Overflyttet til galleriet.

Altertavle

Altertavle med 8 skulpturer (2 engler, evangelistene og Moses og Aron) utført av billedhugger W. S. Dahl. I storfeltet maleri av Axel Revold, forest. oppstandelsen. 3-sidet alterring av smijern, utført av Torstein Andersen.

Døpefont

Døpefont og prekestol skåret av billedskjærer Anth. Røvik. Prekestolhimling skåret av Edv. Bakkom, Otta.

Englefigur på himlingen og krusifiks på alteret skåret av Asbj. Busterud, Vang.

Benker

Benker med rett avsluttete vanger, fylling med ornament skåret av Edv. Bakkom. Farver: rødt og gråhvitt.

Galleri

Galleribrystning i gråhvitt og grønt med forgylte faser.

Orgel

Orgel bygget av Rieger & Søhne 1878. 21 stemmer.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for innloggede brukere.

Paramenter

Alterduk, antependium og teppe i alterringen tegnet av Birte Arneberg. Alterduken brodert av Randi Molvik, antependiet av Birte Arneberg, teppet knyttet av damer i byen.

2 messehagler; rød fløyel. 3 nye messehagler (fiolett, hvit og grønn).

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokker

3 store klokker, «gegossen von J. Hermann in Memmingen 1880».

Blomstervaser

2 blomstervaser; sølvplett.

Oppmålinger
  1. 6 blad ved arkitektstudentene Lund og Nordby 1948. Bygningssjefens kontor, Fredrikstad.

Kilder

  1. Fredrikstad blad og Demokraten, Fredrikstad, 18. des. 1954.