Vestre Fredrikstad kirke

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Vestre Fredrikstad kirke
FylkeØstfold fylke
KommuneFredrikstad kommune
ProstiFredrikstad Domprosti
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater59.209497,10.942850
FellesrådFredrikstad kirkelige fellesråd
Kirke-id010600601
Soknekatalognr03090604
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusListeført (etter 1850)


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Vestre Fredrikstad kirke ligger i parken i Vestsidens sentrum. Den ble oppført av tegl etter tegning av ark. Waldemar Lühr og innviet 1879.

Bygningen

Kirken har høyt og langt skip og smalere, polygonalt avsluttet kor. Koret har sakristi i 2. etasje i nord og syd, og skipet har stort vesttårn med høy hjelm. Teglmurene, som er utvendig upusset, innvendig pusset og kalket, står på granittgrunnmur. Muren har gesims med blokktannmuring. Skipets langmurer deles av lisener i 6 felter med spissbuete vinduer i 2 høyder. Sålbenkene for de øverste vinduene fortsetter som et murbånd rundt kirken. Koret har et høyt, spissbuet vindu i hver av de 5 murene. Sakristiene springer noe frem foran skipets langvegger og avdekkes av sadeltak som skjærer seg sammen med skipstaket. Skipets langmurer har i vest små utbygg med tilsvarende fremspring og tak. Alle tak er tekket med skifer. Skipet har innvendig 5 par stolper som støtter takstolens sperreføtter og vertikalstøtter. Takstolens sperrer avstives dessuten av hanebjelker og skråstøtter. Nord- og sydgalleriene er lagt opp i stolpene som innbyrdes er avstivet med knær oventil. Himlingen er lagt over sperreføttene i sidefeltene og over hanebjelken i midtfeltet. Koret har trehvelv med treribber. Alt treverket har skjæring med nygotiske former. Det 4-kantete vesttårnet har små trappehus i nord og syd. Innenfor tårnfoten ble utskilt en forhall samt kapell og konfirmantrom 1954. Dørene ble fornyet. Den spissbuete vestportalen har vimperger og fialer. Tårnet har hjørnepilarer, som avsluttes med fialer over tårngesimsens murbånd. Over murbåndet har tårnet et 8-kantet murt oppbygg. De 8 murene avsluttes med gavler som bærer en høy, spiss, kobberkledd hjelm med spir.

Interiør og inventar

Prekestol ved korbuens nordside, døpefont ved korbuens søndre side. Sammenhengende galleri langs skipets nord-, syd- og vestmur. Galleriet er sammenbygget med søylene under himlingen. Orgel på vestgalleriet. Glassmalerier i koret. Utført av Emanuel Vigeland 1916. Motivene er: livets brød, vintreet, den fortapte sønn og den gode hyrde.

Kirken, som var innredet i gjennomført nygotikk, hadde tidligere et høyt, gråmalt felt langs korveggene. Loft og gallerier var oljet, benkene hadde gulbrun treimitasjonsmaling. Inventar forøvrig i brunt og gull. Restaurering under ledelse av arkitekt Arnstein Arneberg 1954. Altertavle, alterring, døpefont, prekestol og benker fornyet. Farver: Murene i skipet har vannrette striper i grått og hvitt. Korets murer hvite. Grønne søyler med forgylt hjørnestaff. Nytt inventar med forgylte detaljer mot rød bakgrunn. Altertavle i nygotikk med oljemaleri på lerret, sign. W. Peters 1897, forestiller helbredelsen av en blind. Overflyttet til galleriet.

Altertavle

Altertavle med 8 skulpturer (2 engler, evangelistene og Moses og Aron) utført av billedhugger W. S. Dahl. I storfeltet maleri av Axel Revold, forest. oppstandelsen. 3-sidet alterring av smijern, utført av Torstein Andersen.

Døpefont

Døpefont og prekestol skåret av billedskjærer Anth. Røvik. Prekestolhimling skåret av Edv. Bakkom, Otta.

Englefigur på himlingen og krusifiks på alteret skåret av Asbj. Busterud, Vang.

Benker

Benker med rett avsluttete vanger, fylling med ornament skåret av Edv. Bakkom. Farver: rødt og gråhvitt.

Galleri

Galleribrystning i gråhvitt og grønt med forgylte faser.

Orgel

Orgel bygget av Rieger & Søhne 1878. 21 stemmer.

Rituelle kar

Alterkalk, disk og oblateske; nygotikk. Stpl. Tostrup 1880. Særkalker utført av Th. Marthinsen, Tønsberg. 2 kanner, samt dåpsfat; sølvplett.

Paramenter

Alterduk, antependium og teppe i alterringen tegnet av Birte Arneberg. Alterduken brodert av Randi Molvik, antependiet av Birte Arneberg, teppet knyttet av damer i byen.

2 messehagler; rød fløyel. 3 nye messehagler (fiolett, hvit og grønn).

Lysstell

Alterstaker, i nygotikk; sølvplett.

Kandelabre; sølv (J. Tostrup, Oslo), forært av skipsreder Arthur Mathiesen 1952.

Lysarmatur tegnet av arkitekt Jonas Hidle. Montert under galleriene og mellom øvre del av galleristolpene.

Klokker

3 store klokker, «gegossen von J. Hermann in Memmingen 1880».

Blomstervaser

2 blomstervaser; sølvplett.

Oppmålinger
  1. 6 blad ved arkitektstudentene Lund og Nordby 1948. Bygningssjefens kontor, Fredrikstad.

Kilder

  1. Fredrikstad blad og Demokraten, Fredrikstad, 18. des. 1954.

Bilder

Bildene er hentet fra Kirkebyggdatabasen (2005/2006)