Valen kirke

Fra Norges Kirker

(Omdirigert fra 121600601)
Hopp til: navigasjon, søk
Valen kirke
FylkeHordaland fylke
KommuneKvinnherad kommune
ProstiSunnhordland
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Koordinater59.695090,5.476008
FellesrådKvinnherad kyrkjelege fellesråd
Kirke-id121600601
Soknekatalognr06080202
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Hans-Emil Lidén

Bakgrunn

Valen kapell ligger på en terrasse nedenfor riksveien Sunde - Utåker, like før en kommer til Valen sentrum. Kirken ble innviet i 1978. Den er en typekirke, tegnet av arkitekt Aksel Fronth, Fredrikstad, opprinnelig for Greåker i Østfold. Samme type kirke er i litt varierende form bygget på Landro i Fjell og i Olsvik ved Bergen.

Bygningen

Kirkebygningen består av en hovedetasje som rommer selve kirken, og en underetasje som bl.a. inneholder tekniske rom og sikringsrom. Selve kirkerommet er kvadratisk og overdekket av et firsidet pyramidetak. Kirkerommet er på alle fire sider omgitt av fløyer med flate tak. I alle fire hjørner er det åpne inngangspartier som er dekket av fløytakene. På tre av sidene inneholder fløyene møterom som kan integreres i kirkens hovedrom. Rommene er skilt fra kirkerommet ved foldevegger av lyst, lakkert treverk. Fløyen på fjerde side, mot nordvest, inneholder sakristi, kontorer, kjøkken etc. som er skilt fra kirkerommet av en gjennomløpende korridor. Veggen mellom kirkerom og korridor er en fastvegg som på kirkeromsiden er panelt med stående panél.

Tak

Kirkerommets tak bæres av tre stolper i hvert hjørne. Selve hjørnestolpen som er satt sammen av fire U-formede stålbjelker, bærer takets gratsperrer, mens de to flankerende stolpene, sammensatt av to U-bjelker, bærer horisontale veggdragere. Både gratsperrer og veggdragere er utformet som gitterdragere av stål. Tilsvarende horisontale gitterdragere mellom gratsperrene avstiver taket høyere oppe. Takets øverste del er utformet som en “ljore” som gir overlys til rommet. Forøvrig er takflatene underkledd med lyst, muligens kalkbehandlet treverk. Utvendig er takene, både over kirkerommet og fløyene, tekket med svart shingel.

Vegger

Ytterveggene har stående svarttjæret bordkledning. Den del av kirkerommets vegger som rager opp over fløyenes tak er kledd med plater.

Vinduer

Foruten overlys får kirkerommet lys fra en serie på åtte rektangulære vinduer som er plassert over veggdragerne i alle fire veggene. Tilsvarende høytsittende vindusrekker gir lys til fløyene.

Dører

Selve kirkerommet har inngangsdører i hjørnene.

Gulv

Støpt gulv i samme nivå i hele hovedetasjen.

Klokketårn

Øst for kirken står et lite klokketårn i form av en panelt kasse på fire ben dekket av et flatt tak. Veggenes nedre deler har liggende kledning mens de øvre deler har stående kledning med lydspalter.

Interiør og inventar

Prekestol midt på nordvestre vegg med alterbord plassert foran prekestolen. Døpefont på høyre side av prekestolen. Stolerader på hver side av midtgang. Orgel på gulvet i søndre hjørne av kirkerommet. Elektrisk lys og oppvarming.

Farger

Kirkerommet er preget av lyse trefarger. Gulbrunt teppegulv (kokosmatte) med rød løper i midtgangen.

Alter

Bordalter av laminert tre med to loddrettstilte treplater som bordben. Ingen alterdekor.

Alterring

Rettsidet skranke på hver side av alteret. Håndlist i form av flat fjel båret av doble, kantstilte bord. Bred knelebenk med løse, skinntrukne puter.

Døpefont

Kasseformet. Lakkert furu med sort overside som har utsparing for sylindrisk dåpsfat av glass.

Prekestol

Rektangulær planform med tre lukkede sider. Sidene består av treplater som er montert på metallrammer. To trinn opp fra gulv.

Benker

Stolerader av koplede jærstoler.

Orgel

Levert av J.H. Jørgensen , Oslo 1981. 11 stemmer fordelt på to manual og pedal. Rektangulær front av lyst treverk med synlige metall- og trepiper.

Skulptur/maleri

Utsmykning på veggen bak prekestolen. Applikasjonsarbeid i rektangulær ramme. Silke på linlerret. Motiv: Kors i stråleglorie. Rødt, gult og hvitt, konturer i metalltråd. Laget av Kirkelig kulturverksted, Oslo.

I siderommene henger en serie relieffer i kopperfarget tre. Motiver fra bibelhistorie og kristenliv. Skåret av Tor Lakselv, Sandvoll.

Rituelle kar

Alterkalk. Sølvplett. Bolleformet kupa med nebb. Kort, tykt skaft med nodus. Høy, traktformet fot. Overgang kupa/skaft og skaft/fot markeres av henholdsvis tre og to ringer. På kupa gravert kors, og på foten innskrift “Valen kyrkjelyd 1920”. Stpl. DAVID ANDERSEN PLET. H. 21.5 cm. Diam. kupa 10.7 cm. Diam. fot 12.6 cm.

Disk. Sølvplett? Tallerkenformet med bred rand. Kors gravert på randen. Under: “1920 Valen Kyrkjelyd”. Stpl. A. (David Andersen?). Diam. 17.8 cm. Kalk og disk befinner seg i Husnes kirke (1996).

Dåpsfat. Glass. Sylindrisk korpus. Dekorert med gravert krone, fisk, due og kors i rektangulære felter med avrundede hjørner. Mrk. “Håndlaget krystall MAGNOR”.

Paramenter

Ikke tilgjengelige.

Lysstell

To moderne staker av forsølvet metall på alterbordet. Ustpl. Forøvrig belysning i form av en rekke pendler med kuleformet glass.

Klokker

Ikke tilgjengelige.

Møbler

Fem høyryggede jærstoler.

Piano.

Blomsterglass

Blomsterglass på alteret. Krystallglass. Gravert inn i glasset “Valen kapell 10-12-1978”.

Kirkegård og gravminner

En kirkegård med kapell er anlagt nede i bakken øst for kirken. En eldre gravplass, nå ute av bruk, finnes ovenfor riksveien ved Valen sykehus. Den ble vigslet i 1903. Den er ca. 30 x 35 m, inngjerdet av en steingard med inngang fra en stikkvei som går langs østsiden av gravplassen. Klokketårn over inngangen med liten klokke uten innskrift. Ingen eldre gravmonumenter er bevart. En liten pasientgravplass for Valen sykehus ligger nedenfor riksveien.

Kilder

Trykte kilder

  1. Halvor Medhus, ”Valen kapell” i Valen kapell, skrift til vigslingen av kirken 10. desember 1978.

Bilder