Auli kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Auli kapell
FylkeAkershus fylke
KommuneNes kommune
ProstiØstre Romerike
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater60.037238,11.398110
FellesrådNes kirkelige fellesråd
Kirke-id023600601
Soknekatalognr02050602
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirken ligger i Udenes sogn på Auli gårds grunn, ca. 200 m syd for det sted hvor middelalderkirken sto (se nedlagte kirker), ca. 15 km syd for hovedkirken på østsiden av Glomma. Kirken ble bygget for private midler, og vedlikeholdet har vært heftet til Auli gård etter bestemmelse av gårdbruker Amund Hansen Auli, på hvis initiativ kirken ble reist.

Bygningen

Kirken er oppført etter tegninger av ark. H. Welhaven 1904-05 og innviet 23. jan. 1907. Den er tømret og består av et rektangulært rom, hvis søndre del er innredet til kor. 2 dører i søndre gavlvegg leder til det lavere og smalere sakristi, som er delt i 2 rom og har inngang med bislag på sydgavlen. Inn til kirkens nordgavl står et 4-kantet tårn av bindingsverk, som bærer 8-kantet, platekledd hjelm med spir, hvis fløy har årstallet 1904. Tårnet har hvitmalt sukledning. Kirkerom og sakristi er laftet opp av tømmer med utvendig hvitmalt sukledning, som avsluttes mot en list i høyde med vinduenes underside, mens nedre del av veggen har stående kledning. Kirkens langvegger er avstivet med strekkfisker som deler veggen i 3 felter, hvert med ett stort, rektangulært vindu med trerammer og småruter. Langveggene er bundet til hverandre med strekkjern i raftehøyde. Kirkerommet er åpent under sperrene, som bærer tegltekket bordtak.

Interiør

Kirkerommet har alteret ved sydveggen, prekestol i sydvestre hjørne, døpefont ved østveggen. Galleri ved nordveggen.

Farver

Farver: Rosa vegger, hvit himling med gule, rødkonturerte bjelker. Brunt gulv. Dører med treimitasjonsmaling. Sakristiet og rommet for dåpsbarna har gule vegger og lysegrønne dører.

Lys og varme

Ovnsfyring. Elektrisk lys.

Inventar

Altertavle

Altertavle, nygotikk, brun treimitasjonsmaling med forgylte lister. I storfeltet lerret med forgylt kors mot lyseblå bunn. Nederst med forgylte bokstaver i frakturskrift: «Salige ere de som hungre og tørste etter Rætferdighed thi de skulle mættes. St. Math.'s Evang. 5 kap.».

Alterring

Alterring, rund med flate bord, fasede pilastre og spissbuede åpninger. Farver: grønnbeige med kanter i rødbrunt. Fotlist og pilastre i lysegrønt. Beiset håndbrett. Knefall trukket med brun plysj.

Prekestol

Prekestol, 6 fag med 2 fyllinger i hvert. Treimitasjonsmaling med gull.

Døpefont

Døpefont, rund dekkplate, 8-sidet kum med kors under spissbue, stjerne i sviklene, 8-sidet bæresøyle med profilert sokkel. Farve: mørkbeiset med forgylt kors.

Benker

Benker med åpen rygg og smal, sveifet vange. Lysebrun treimitasjonsmaling.

Galleri

Galleri, søylebåret. Brystning som på knefallet og med de samme farver. Gule, rødkonturerte søyler.

Orgel

Harmonium.

Rituelle kar

Kalk og disk, sølv, stpl. J. Tostrup 1906, gotiserende, siselert mønster. Kors i 4-pass på kupa og i diskens midte. Forært av Amund Hansen Auli.

18 særkalker, plett, Th. Marthinsen (Tønsberg).

Dåpsfat, plett, gitt av Aulie kvindeforening 1920.

Plettmugge stpl. Gerd.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med bred utskårssøm med vinblader, korsmotiv og Jesu monogram. Alteret og kneleskammelen er trukket med brun plysj.

Messehagel, rød fløyel med bred gullgalon langs kanten og i kors på ryggen.

Lysstell

Alterstaker, plett. Lysekrone for 24 lys, forgylt metall, pseudorokokko, forært 1937 av godseier Thv. Heiberg på Kjærnsmo, har angivelig hengt i Tuilleriene, Paris. (Innkjøpt av Thv. Meyer i Stockholm 1860.)

2 3-armede lampetter fra samme periode, men innkjøpt separat.

2 lysearmer av messing på galleriet.

Klokke

Klokke, støpt av O. Olsen & Søn, Nauen, 12. sept. 1905.

Nummertavle

Nummertavle med buet overdekning.

Diverse

Kokosløpere, beige.

Kirkegård

Kirkegården har hvitmalt stakitt. Inngangen i nord har støpte stolper og tregrind.

Kilder

  1. Kirkedeptets arkiv 1900.
  2. Innberetning fra sognepresten 1911 (Antikvarisk arkiv).
  3. Raumnes 17. nov. 1950 (Neumann: Kirker og kapeller i Nes).
  4. Nes bygdebok, Oslo 1931, s. 134-35 (W. Neumann: Kirkene).
  5. Opplysninger fra godseier Per Heiberg, Kjæmsmo.

Bilder