Holleby kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Holleby kapell
FylkeØstfold fylke
KommuneSarpsborg kommune
ProstiSarpsborg
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater59.343342,11.113008
FellesrådSarpsborg kirkelige fellesråd
Kirke-id010501001
Soknekatalognr10030401
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Holleby kapell under Tune ble oppført 1919—20 av byggmester Tukerud på en flate ca. 500 m vest for våningshusene på Holleby gods. Godseier Paul Lindemann skjenket tomten og materialene.

Bygningen

Kapellet er oppført av tre og har skip og smalere og lavere kor med sakristi i nord og syd. Skipet bærer takrytter over vestgavlen og har våpenhus i 2 etasjer foran vestportalen. Kapellet står på grunnmur av huggen granitt, og veggene er utvendig kledd med hvitmalt supanel. Innvendig har veggene smalt faspanel med brystning av vekselpanel. Skipets langvegger har hver 3 trefagsvinduer med farvet glass. Koret belyses av høytstilt 5-delt vindu med rundbuefelter. Sakristiene har sadeltak med møne nord-syd, inngang til koret og portal i vest, vindu på de 2 andre veggene. Våpenhusets 2. etasje er åpnet mot galleriet og tilgjengelig fra trappehus på våpenhusets nord- og sydside. Takrytteren er 8-kantet med sinktekket hjelm, og spiret bærer fløy med årstallet 1919. Takene er tekket med tegl. Skip og kor har trykket tretønnehvelv, og koret åpner seg i full bredde og høyde mot skipet. Gulvet i koret er hevet 2 trinn.

Interiør og inventar

Døpefont på korets nordside, prekestol ved sydveggen. Ved skipets vestvegg galleri med harmonium. Farver: Hvit himling, lyseblå vegger, blått brystpanel, gråblått gulv. Elektrisk lys. Inventaret har vesentlig eketresmaling.

Alterbord

Alterbord med et lite gipskrusifiks på trekors.

Døpefont

Døpefont; 8-sidet med profilert fot.

Prekestol

Prekestol med 6 fag, enkle rundbuefyllinger, klokkeformet bunn, 8-sidet fot. oppgang langs korets sydvegg.

Benker

Benker med sveifete vanger.

Galleri

Galleriet går inn over våpenhuset i vest og frem over skipet i øst hvor det støttes av 4 søyler med utskårne knekter.

Orgel

Harmonium fabrikert hos Cottage, Chicago.

Rituelle kar

Kalk og disk; sølv, stpl. J. Tostrup 1919.

Vinkanne; sølv, høy med trang hals og pæreformet korpus, innskrift: «Til P. Lindemann og frue den 29. april 1893 Fra arbeidere, tjenere og bønder ved Holleby», samt «Holleby kapell 1920». Stpl. O. Førlie 131/4. H. 26 cm.

Dåpsfat; plett, utført av David-Andersen, Oslo.

Paramenter

Antependium; brunt, grovt ullstoff. Alterduk; lin med kniplingskant. Messehagel fra Den Norske Husflidsforening; rød med kors av gullisser.

Lysstell

Alterstaker; messing.

Klokke

Klokke i takrytteren, ringes fra galleriet.

Kilder

Trykte kilder

  1. DN XVII 453 (1426) «Timar [Tunar] cum suis capelles et annexis Borghar Glimhem et Hollaby» (ang. beneficium).
  2. DN XVII 455 (1426) «Tunar cum Borghar Glimheim et Hollaby capellis» (ang. utstedelse av bulle). Bjarne Nygaard: Holleby gods. Sarpsborg 1942.
  3. Haakon A. Veel: Østfold historielags tidsskrift 1948 s. 172—74.