Holmegil kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Holmegil kapell
FylkeØstfold fylke
KommuneAremark kommune
ProstiØstre Borgesyssel
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater59.142786,11.741187
FellesrådAremark menighetsråd
Kirke-id011800201
Soknekatalognr10030303
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusListeført (etter 1850)


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Holmegil kapell i Aremark ligger på en kolle øst for Aspern like ved svenskegrensen. Kapellet ble oppført av tømmer 1901 etter tegning av arkitekt H. Berle (kallsb.). Tomten og tømmeret ble forært av familien Anker som også bekostet oppførelsen.

Bygningen

Kapellet har rektangulært kirkerom med stort sakristi i øst. Vestre del av kirkerommet er adskilt til forgang under galleriet, og i østveggen er det en nisje for alteret. Vestgavlen bærer en høy takrytter. Langveggene deles av strekkfisker i 6 felter, hvert med et stort, rektangulært vindu med småruter. Nest vestre vindu ble blendet av brandmur 1951. Samtidig ble sydveggen bordkledd, men ellers står tømmerveggene synlig. Veggene er utvendig rødmalt. Strekkfisker, novkasser og vindskier er hvitmalt. Østgavlen og sakristiets vestgavl har 2 strekkfisker og øvre del er spontekket. Vestgavlen har portal med åpent bislag foran. Lave og brede vinduer belyser forgang og galleri. Sakristiet har 2 rom med inngang i nord og syd og vinduer mot øst. Takstolen har sperrer understøttet av skråstivere fra strekkfiskene og avstivet med ett sett hanebjelker. Under skråstiverne og hanebjelkene er det lagt knær som danner sammenhengende rundbuete ribber over kirkerommet. Himlingen av faspanel er lagt over sperrene og hanebjelkene. Takene er tekket med tegl og har gjennombrutt mønekam med brande over hver gavl. Takrytteren etterligner stavkirkeformer. Den har en nedre 4-kantet del med sadeltak og gjennombrutte vegger. Gavlene er spontekkete og taket bærer et 4-kantet mindre oppbygg med høy hjelm.

Interiør og inventar

Kapellet har 2 prekestoler. Den opprinnelige, som er oppført på skipets østvegg, nord for det lille korparti, er ikke lenger i bruk. Istedet benyttes en prekestol som står i skipets nord-østre del. Døpefonten står på motsatt side. I vest galleri med harmonium. Elektrisk lys og ovnsfyring. Farver: Syrete vegger, brunbeiset himling med gule, blåblomstrete border. Alternisjen har gulmalt tapet med brune, sortkonturerte kristogrammer og stjerner. Inventar av beiset furu.

Altertavle

Altertavle i nygotikk. I storfeltet hvitt ullkors på gråhvit filt. Alterring; 3-sidet.

Døpefont

Døpefont; kalkformet, 8-sidet med rundbuemotiv på kummen.

Prekestol

Prekestol på skipets østvegg; 5-sidet, forenklet renessansetype, hviler på 2 konsoller. Prekestolhimling; 6-sidet. Prekestolen på gulvet er utformet på tilsvarende måte, men mangler himling.

Galleri

Galleri med utskårne stolper.

Benker

Benker med vangebekroning i «nordisk stil».

Orgel

Harmonium fra Chicago.

Rituelle kar

Kalk, disk og vinkanne; sølvplett.

Dåpsfat; messing.

Paramenter

Messehagel; rød fløyel med gullkors og gullgaloner.

Lysstell

Alterstaker; metall, 7-armete.

Lysekrone; nygotikk. Messing, 12-armet.

4 messinglampetter ;2-armete.

Kilder

  1. Kallsb. (Presteark.)