Klodsbodding gravkapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Ved kgl. res. av 31. mars 1853 ble det anlagt hjelpekirkegård i Nes på gården Klodsbodding ved østbredden av Glomma rett overfor Udenes kirke. Kirkegården ble utvidet 1877. Et gravkapell ble oppført på kirkegården og innviet 28. aug. 1906. Etter interiørforandringer og opp-pussing ved interiørark. Eva Nordsveen og Odd Brochmanns arkitektkontor, ble kapellet innviet til gudstjenstlig bruk 16. sept. 1955.

Bygningen

Kapellet er oppført av tegl. Det har rektangulært skip med lavere og smalere kor i syd og tårn inntil nordgavlen. På hver side av koret er det sakristi under samme sadeltak. Teglstensmurene står upusset utvendig, men er pusset og malt innvendig. Gavlmurene er høyere enn takene og avdekkes med platetekkede fordakninger. Skipets langmurer deles utvendig av lisener i 3 felter, hvert med et rundbuet vindu. Koret ender i halvsirkelformet nisje og har et rundbuet vindu i fonden. Koret har tønnehvelv og åpner seg med bred, rundbuet korbue mot skipet, som ligger 3 trinn lavere. Skipets takstol har sperrer og saksesperrer, og trehimlingen ligger på åsene, som bæres av saksesperrene. Takene er tekket med tegl. Det 4-kantede tårnet, som har gavloverdekket inngang i nord, dekkes av sinktekket kuppel noe over skipets møne. Kuppelen bærer liten lanterne med kors.

Innredning og farveutstyr

Prekestol til venstre for kornisjen, døpefont på det nederste trinn i trappen til koret. Over inngangsdøren et galleri med harmonium. Elektrisk lys og oppvarming.

Farver

Farver fra 1955. Hvitmalt murpuss i skipet, lyseblå i koret. Gråhvit himling med blå bjelker. Korets vindu har farvet glass med fremstilling av due med blad i nebbet over blått kors.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming.

Inventar

Alter

Alteret står helt inne i nisjen.

Alterring

Alterring, liten og flatbuet med gule balustre. Håndbrett og knefall trukket med rød ull.

Døpefont

Døpefont, balusterformet, med flat skål. Farver: blå med staffering i orange og grønt.

Prekestol

Prekestol, rund, bestående av avvekslende slanke balustre og flate bord. Kraftig, rund fot. Farver: blå bord, gule balustre, rødgul belistning.

Benker

Benker, rett avsluttede vanger med fylling i enkelt profilert ramverk. Farve: grå benker, vanger med grønne fyllinger med rosemaling i lyst grønt og gult. Ramverket mørkeblått med gult profil.

Galleri

Galleri lagt opp i muren med fremspringende midtfelt. Oppgang fra skipet. Brystning av avvekslende brede bord og slanke balustre. Farve: grå bord, grønn list, gule balustre.

Orgel

Harmonium merket Cottage Chicago.

Rituelle kar

Kalk, sølv, nodus med riller. Stpl. Th. Marthinsen. H. 14,2 cm.

Disk, sølv. Diam. 13 cm.

24 særkalker, plett.

Oblateske, sølv, stpl. M. Aase.

Dåpsfat, messing, drevet barokktype, men nytt.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med broderi i svart- og hvitsøm. Motiver: Jesu monogram, kors og livstre.

Antependium, rød ull med kors brodert i hvit ulltråd.

Messehagel, rød med gulllisser og broderi i grå lin. På ryggen kors, på brystet Jesu monogram.

Lysstell

Alterstaker, messing, barokk-kopi. Balusterformet skaft over 6-kantet plate med støpte englehoder. Profilert, 6-kantet fot.

2 7-armede smijemskandelabre, 7 smijernslampetter, hver for 3 elektriske og 3 levende lys.

12-armet sinkkrone med glasskupler, montert for elektrisk lys. Opprinnelig forært til Auli kapell av godseier Thv. Heiberg på Kjærnsmo. Har tidligere hengt på Kjærnsmo.

I alternisjen 2 lampetter av messing og mattglass.

Klokker

2 klokker, a) Med innskrift: «Støbt af KG Schmidt i Christiania 1842». På en side bok, fakkel og gren, på motsatt side Manus Dei som holder kalk. Diam. 48 cm. H. med krone 41 cm. b) «Støbt af E. Schmidt i Christiania 1821». Girlander med festons. Diam. 40 cm, h. 37 cm.

Blomstervaser

2 blomstervaser, sølv, forært av Gustav Haugen 1960.

Diverse

Teppe, blått med grått stjernemønster i alternisjen og trappen opp til nisjen.

Rød kokosløper i midtgangen.

Kirkegård

Omgitt av nettinggjerde.

Bårehus av rød tegl på nordsiden.

Kilder

  1. Kirkedeptets arkiv 1853.
  2. Nes bygdebok, Oslo 1931, s. 136 (W. Neumann: Kirkene).