Larkollen kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Oppført som bedehus og innviet til kirke 1890. Ligger i et skogholt nær tettbebyggelsen i Larkollen.

Bygningen

Kapellet er oppført av tre og har skip med vesttårn og kor med sakristi i nord. Veggene står på grunnmur og er utvendig og innvendig kledd med faspanel. Skipet belyses av 4 høye, smale, rektangulære vinduer i nord og syd og 2 noe større på hver side av vesttårnet. Koret har 2 syd vinduer. Himling av faspanel. Understøttet av 6 stolper i skipet. Flatbuet hvelv i koret. Taket tegltekket med kobberkledd tårnhjelm.

Interiør og inventar

Innvendig er veggene malt gråbeige, øverst et felt dekorert av Alfhild Bratt 1936 med blomster og rankemotiv i brunt på gulbrun bunn. Korveggene trukket med lerret med malte, grågrønne draperier.

Altertavle

Altertavle malt av Arnold Thornam 1917, motiv: Kristus viser seg for en ung pike og en gammel mann.

Døpefont, prekestol og klokkerstol

Døpefont, prekestol og klokkerstol malt i blågrønt.

Benker

Røde benker.

Galleri med orgel

Vestgalleri med orgel bygget av Sauer, Frankfurt 1923.

Rituelle kar

Vinkanne ; sølvplett, forært Rygge kirke av W. og A. Due.

Lysstell

Alterstaker, senmiddelalderske. ant. nederlandske. Messing; støpt og dreid, ny mansjett og krave. Skål med bumerke og initialer I L inngravert. Skaft med 3 skiver. Klokkeformet, rikt profilert fot båret av 3 løveforkropper. Samlet h. 41 cm. Kommet fra Rygge kirke.

2 3-armete lysestaker; sølv (David-Andersen Oslo). Forært av konsul Gunnar Holst 1951.

Paramenter

2 messehagler; den ene dyprød fløyel med gullgaloner, den andre rødbrun ull med brodert kors og Agnus Dei. (Den Norske Husflidsforening).

Kilder

  1. Fr. J. Holst: Rygge herred 1814—1914. Fredrikstad 1914.