Mangen kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Mangen kapell
FylkeAkershus fylke
KommuneAurskog-Høland kommune
ProstiØstre Romerike
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater59.992640,11.774632
FellesrådAurskog-Høland kirkelige fellesråd
Kirke-id022100601
Soknekatalognr04050103
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirken ligger i skogbygden i østre del av Aurskog prestegjeld ved sydenden av Viksjøen, ca. 18 km fra hovedkirken. Kirkegården omgis av gjerde med inngang i øst. Tomten ble gitt av I. H. Nordbye på nordre Mangen gård og tømmeret ble gitt av skogeiere i distriktet. Kirken ble tegnet av ingeniør Haneborg og oppført av byggmester Martin Johnsen fra Nes. Den ble innviet 12. aug. 1903.

Bygningen

Bygningen er liten og består av rektangulært skip og smalere kor med sakristi på hver side. Foran vestdøren står et våpenhus, og vestre del av skipets tak bærer en takrytter som understøttes av stolper fra gulvet. Veggene står på grunnmur av fuget bruddsten og er laftet opp av tømmer som står synlig utvendig og innvendig. Utvendig er tømmerveggene rødmalte. De er avstivet med strekkfisker i hjørnene, og skipets langvegger har 2 par strekkfisker som deler dem i 3 like store felter, hvert med et vindu. Vinduene har rektangulær, hvitmalt innramning og deles av poster i 3 sidestillede rammer med rundbue oventil. Sakristienes sidevegg har ett lignende, mindre vindu. Korets østvegg har også 3-koblet vindu, men her er midterste ramme høyest, og innramningen har 3-kantavdekning. Skipets vestgavl har høytsittende sirkulært vindu som belyser vestgalleriet. Takstolen har sperrer, saksesperrer og loftsbjelker med vertikalstøtte til mønet. Himlingen av faspanel ligger på åser over saksesperren. Koret åpner seg i full bredde mot skipet og er hevet ett trinn i korskillet, som har utskåret 3-kantavdekning med gotiserende foring under loftsbjelken. Skip, kor og våpenhus har sadeltak, sakristiene pulttak ut fra korveggene. Alle tak er tekket med tegl eller sementsten. Den 4-kantede takrytteren har 4-kantet hjelm som er skifertekket og bærer spir med fløy som har årstallet 1903.

Interiør

Døpefont på korets nordside, prekestol ved korets sydvestre hjørne. Vestgalleri med harmonium.

Farger

Veggene lyseblå med mørkere blått felt nederst. Gule himlingsbord. Rosa strekkfisker, taksperrer, vinduskarmer og list under vinduene. Gule vindussprosser, grått gulv. Lyseblå vegger i sakristiet og dåpsbarnas rom. I korets østvindu 3 glassmalerier, i midten himmelfarten, på sidene apostlene. Det venstre vindu har innskrift: «glassm. Finn Hansen, Oslo», det midtre: «skjenket av Anna og Nikolai Dahl Toverud», det høyre: «Borg 1953» (Harald Borg). I skipets runde østvindu sitter en rosett av farvet glass.

Lys og varme

Ovnsfyring, elektrisk lys.

Inventar

Alter

Alter, trukket på forsiden med imitert skinn. Det samme trekk på kneleskammelen og alterringens knefall.

Altertavle

Altertavle med glassmaleri av Harald Borg 1956, forært av Anna og Nikolai Dahl Toverud. Forestiller Jesu tilbedelse. I forgrunnen den hellige familie, i bakgr. de hellige tre konger. Rektangulær ramme med gotiserende motiver.

Alterring

Alterring, rund med dreiede pilastre, gråmalt med rustrødt håndbrett.

Døpefont

Døpefont med kraftig, profilert søyle og bredere, profilert skål og fot. Farver: hvitmalt med gullstaffering.

Prekestol

Prekestol, 6 fag, hvert med høy, smal fylling. Buelist under karmen og langs kanten nederst. Traktformet bunn på kraftig 8-sidet bærestokk. Oppgang med slanke balustre. Farver: Blått, lyseblått, rosa og gull. Rustrød karm og fot. Oppgangens balustre grå.

Benker

Benker med åpen rygg og vanger med trepassformet bekroning. Farve: rustrødt.

Galleri

Galleri med bjelker båret av nord-syd-gående dragere som er sammenbygget med søylene under tårnet og støttes av søyle i nord og i syd. Gallerioppgang på nordsiden. Farver: Brystningens fyllinger blå i rosa ramverk. Søyle og dragere i rosa. Gule bjelker og himlingsbord under galleriet.

Rituelle kar

Rituelle kar av plett. Kalken stpl. WMFM, disk stpl. Geislingen 1901.

Kanne og oblateske.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med bred, heklet blonde, mønstret med kors og blomster.

Messehagel, rød fløyel med brede gullgaloner og kors.

Lysstell

Alterstaker, klebersten, balusterformede med bred plate, dekorert med rødt og gull. H. 58 cm.

Bak alteret henger 2 parafinlykter for belysning av glassmaleriet.

8-armet messinglysekrone i skipet.

Orgel

Harmonium merket Storyt Clark, Chicago, U.S.A.

Klokker

2 klokker støpt 1903 av «E. Otto in Hemelingen». Gave fra sivilingeniør H. E. Heyerdahl. Den ene har innskrift: «I som paa Mangenskogen bor kom hid at høre livsens ord og väre gjäst ved Herrens bord». Den andre har innskrift: «I skogens ly hør Herrens røst Guds folk til liv og fred og trøst». Den største klokke har diam. 47 cm.

Nummertavler

Nummertavler, dobbeltbuet overdekning, sortmalte med hvit frakturskrift: «Før Prædiken» «Efter Prædiken». Tallene skrives med kritt.

Diverse

Kokosløpere på gulvet.

Kirkegård

Omgitt av rødmalt tregjerde med hvitmalt grind mot øst.

Kilder

Utrykte kilder

  1. Opplysninger ved N. D. Toverud, Mangen.

Bilder