Moster kirke

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Moster kirke
FylkeHordaland fylke
KommuneBømlo kommune
ProstiSunnhordland
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Koordinater59.717953,5.346088
FellesrådBømlo kyrkjelege fellesråd
Kirke-id121900401
Soknekatalognr05120304
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Hans-Emil Lidén

Bakgrunn

Moster nye kirke ligger like ved riksveien på ”Sørenshaugen” på gården Eikelands grunn ca. 3 km. nord for Mosterhavn og Moster gamle kirke. Kirken er tegnet av arkitekt Peter Blix og ble innviet i 1874. Byggmester var ifølge B.E. Bendixen Andreas Syse fra Skudesnes, mens lokalhistorikeren Birger Røksund oppgir Andreas Jakobsen Syre som byggmester.

Bygningen

Kirken ligger noenlunde riktig orientert med østenden litt nord for rettvisende øst. Den har treskipet langhus med et smalere og lavere, polygonalt avsluttet, kort kor som er flankert av to sakristier. Vestre del av langhuset er avdelt ved en skillevegg som går opp til gallerinivå og innredet som en forhall med trapper opp til galleri og loft. Foran vestinngangen var det opprinnelig en høy, stolpebåret, åpen ark, men den ble i samband med kirkens hundreårsjubileum i 1974 erstattet av et våpenhus tegnet av arkitekt Ole Halvorsen, Bergen. Et tilsvarende tilbygg på nordsiden av langhuset ble bygget i 1992 i samband med anlegget av en rullestolrampe. Det er tegnet av teknisk etat, Bømlo kommune v/ Harald Sortland. Her var det tidligere et lite vindfang foran kirkens sideinngang. Kirken har ikke tårn, bare en liten tårnrytter med fire spisse gavler og en liten, spiss, inntrukket, firsidet hjelm over langhustaket.

Kirken er oppført av laftet plank, utvendig kledd med liggende staffpanel. Den står på en lav, gråsteins grunnmur og er tekket med lappskifer, bortsett fra tårnhjelmen som er kopperkledd.

Innvendig er langhuset delt i et midtskip og to sideskip av fire par stolper som også, sammen med upplengjer i sideskipenes langvegger, deler langhuset inn i fire hele fag og et halvt fag mot forhallen i vest. Bygningens laftede plankevegger er synlige innvendig, bortsett fra nedre del som er dekket av brystninger av stående panel. Midtskipet har en tønnehvelvet bordhimling mens sideskipene har flate himlinger. Himlingene var i en periode platet. Taket bæres av sperrebind bestående av sperrer og en øvre og en nedre hanebjelke. Nedre hanebjelker støttes av langsgående bjelker som igjen bæres av stolper som står på bjelkene som danner vederlag for midtskipets og sideskipenes himlinger. Smekre vannrette lekter over sperrene danner spikerslag for bordtakets over/underliggere.

Koret har synlige plankevegger og spissgavlet himling som er valmet over apsis. I en periode var korhimlingen platet og dekorert med kryssende listverk samt kors og stjerner, men har nå fått tilbake sin opprinnelige, enkle bordkledning.

Vinduer og dører

Søndre sideskip har tre tokoplede, spissgavlede vinduer, mens nordre sideskip bare har to vinduer på grunn av døren midt i nordveggen. Koret har to enkle, spissgavlede vinduer men forhallen i vest har små, spissgavlede vinduer i syd og nord og tilsvarende, tokoplede vinduer i gallerinivå. Øverst i langhusets vestgavl sitter to tokolpede, nå gjenspunsede vinduer eller lydglugger. Tårnrytteren har små lydglugger på alle fire sider.

Kirkens hovedinngang er i vest med sideinngang midt på skipets nordside. Søndre sakristi har inngang til koret, nordre sakristi til skipet via dør i skipets østvegg nord for korbuen. Begge sakristier har utganger i øst. Kirkens hoveddører er fornyet. Opprinnelig var vestdøren og døren mellom forhall og langhus tofløyede fyllingsdører med spissgavlede belistninger over.

Korbuen

Korbuen er en enkel, vid spissbue. Den hadde tidligere lave brystninger på hver side som dannet fronten i faste stoler for klokker og kirkesanger.

Gulv

Kirken har tregulv mens våpenhuset og tilbygget i nord har hellegulv. Korets gulv ligger to trinn over gulvet i langhuset. Gulvet i forhallen er vinylbelagt.

Interiør

Kor med alter. Aksialt plassert døpefont foran alterring. Prekestol ved korbuens sørside. Orgelgalleri i vest.

Farger

Kirken hadde opprinnelig hvite himlinger og lyserøde vegger. Kirkebenkene og stolpene var gulmalte, gallerifronten og prekestolen gule med brune felter (Bendixen 1904). I dag har den hvite himlinger, lyst gulgrønne vegger og brunt, oljet gulv med grå midtgangsløper. Gallerifront, stolper og upplengjer er lyst gulgrønne med mørkebrune avfasinger, vindusomramningene hvite og dørene lyst grå med mørkere grått ramverk.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming i form av rørovner under benkene.

Inventar

Alter

Kassealter med avfasede hjørner mot alterfronten..

Altertavle

Tredelt, gotiserende altertavle med bredt, spissbuet midtfelt kronet av en vimperg dekorert med krabber og kors. Smale sidefelter med tilsvarende utforming. Midtfelt og sidefelt flankeres av søyler som bærer fialer. Tredelt predella. Midtfeltet var opprinnelig kun dekorert med et kors, men har i dag et maleri av Kristi oppstandelse. Jesus i hvit kledning foran gravåpningen med den veltede gravsteinen mellom seg og tre romerske soldater i røde klær og rustninger i forgrunnen. Bildet er for øvrig holdt i blågrønt og grått. Olje på lerret. Uleselig signatur ”Ben ….” H. maleri 202 cm. Br. 95 cm i lyset.

Selve tavlen er staffert i lyst grått med gule lister, brune søyler og vimperger.

Alterring

Trekvartsirkelformet med brun håndlist som bæres av okergule, dreiede balustre. Knelepute med dyprødt skinntrekk.

Døpefont

Tre. Åttekantet kum som bæres av åttekantet stolpe utformet som gotisk pilar med crocket-kapitel og base. Grå kum, lys brun pilar.

Prekestol

Åttekantet med trapp opp fra koret. Enkle, rektangulære hovedfelt i ramverk med doble pilastre på hjørnene. Høy, profilert fotlist. Håndlist trukket med rødt ullstoff med gullfrynser. Stolen bæres av en 16-kantet midtpilar med knekter i form av gotiserende bladopprullinger (”crockets”). Stolen er staffert i lysebrunt, mørkebrunt, grått, hvitt og lyst gult.

Lesepult

Enkel, enbent. Brunmalt med grått lesebrett.

Benker

Nye benker i 1967, tegnet av arkitekt Ole Halvorsen. Rektangulære vanger i ramverk. Lukkede ramverks rygger. Hvitgrå fyllinger og tomatrødt ramverk.

Galleri

Tilsynelatende smalt vestgalleri som likevel har tilstrekkelig dybde idet det går inn over forhallen i vest. Midtre tredjedel av gallerifronten skyter noe frem. Lukket brystning med stående spissgavlede panelbord under håndlisten.

Orgel

Kirken fikk sitt første orgel i 1909. Det hadde 7 stemmer fordelt på manual og anhangspedal. Pneumatisk traktur. Levert av Olsen & Jørgensen orgelfabrikk, Christiania. Dette orgelet hadde tredelt, gotiserende front med vimperg over midtfeltet og flankerende fialer over midtfelt og sidefelt. Det ble avløst i 1965 av kirkens nåværende orgel, levert av firmaet Rieger-Kloss, Tjekkoslovakia. Det har 17 stemmer fordelt på to manual og pedal. Mekanisk overføring. Tredelt orgelfront med midtparti bestående av metallpiper som er ordnet symmetrisk så de danner en trekantgavl. Flankert av trepiper som går opp under midtskipshimlingen. Høyt underparti med spillepult. Underparti og trepiper er brune.

Rituelle kar

Alterkalk. Sølv. Halvkuleformet kupa med nebb, kort skaft med riflet nodus. Høy, traktformet fot. Innskrift, fot: ”Moster kyrkja frå Moster kommune 1961”. Stpl. 830 S. Th. Marthinsen. H. 18.3 cm. Diam. kupa 13 cm. Diam. fot 13 cm.

64 særkalker. Sølv.

Disk. Sølv, forgylt. Tallerkenformet. Innskrift på randen ”Moster kyrkja 1957. Gåve frå Moster kommune”. Stpl. 830 S. Th. Marthinsen. Diam. 16.5 cm.

Oblateske. Sølv. Sylindrisk korpus, svakt buet lokk. Gavert kors på lokket. På korpus ”Moster kyrkja 1957. Gåve frå Moster kommune”. Stpl. 830 S. Th. Marthinsen. H. 4.2 cm. Diam. 10.5 cm.

Vinkanne. Sølv. Pæreformet korpus med svunget hals med nebb. Svungen hank. Rund, profilert fot. På korpus gravert kors og ”Moster kyrkja”. På foten 1957. Stpl. 830 S. Th. Marthinsen. H. 26 cm.

Dåpsfat. Sølv. Dypt tallerkenformet. I bunnen gravert due i skyer. På randen ”Moster kyrkja 1957. Gåve frå Moster kommune”. Stpl. 830 S. Th. Marthinsen. Diam. 37.5 cm.

Vannkanne. Sølvplett? Høyt, tilnærmet kuleformet korpus, skilt fra halsen ved en ring. Høy, litt innsvunget, sylindrisk hals som øverst ender i svungen munningsrand og utbøyd nebb. Svungen hank. Rund, profilert fot. Korpus har gravert due i skyer, foten innskrift ”Moster kyrkja 1957. Gåve frå Moster kommune”. Stpl. Tårn N. Th. Marthinsen. H. 33.8 cm.

Paramenter

Antependium i form av damaskmønstret silkestoff festet til alteret. Alterduk i hvit lin med hullsømbord.

Messehagler. a) Rødt silkestoff med gråhvitt linfôr. Rettsidet med rundede hjørner. Kantet med smale gullbånd. Ryggen har brodert kors kantet med gullbånd, forstykket Jesusmonogram. I fôret DNH nr. 135. b) Hvit ull/lin kantet med hvite linbånd. Hvitt linfôr. Casulaform. Forstykket har stolpe med broderte kors og tre kuler samt krone i sirkel. Ryggen har Y-kors med kors og kuler, korslam i korsmidten. c) Grønn ull kantet med grønn bomull. Grønt bomulls lerretsfôr. Casulaform. Forstykket har stolpe i hvitt ullstoff med grønne, broderte vinranker. Ryggen har Y-kors med vinranke på stammen og kornaks på armene. Korsmidten har kristogram i sirkel.

Lysstell

a) To alterstaker. Sølv. Sylinderformet skaft med nodus. Lyspipe med løs mansjett. Rund, flat, vid fot. Innskrift, fot: ”Moster kyrkja frå Moster kommune 1961”. Stpl. 830 S. Th. Marthinsen H. 28.3 cm. b) To staker. Sølvplett? Balusterformet skaft som bærer to dobbeltsvungne lysarmer i tillegg til en midtre lyspipe øverst på skaftet. Skaftet er riflet, foten har svungne rifler. H. 24 cm. I sakristiet. c) Stor messing stake med balusterformet skaft. Vid, profilert fot. Nyere. H. 35.5 cm. I sakristiet.

To 18-armede lysekroner i messing i midtskipet. Barokk type med balusterformet stang, kule nederst og seks dobbeltsvungne lysarmer i tre kranser. Montert med elektrisk lys. Nye.

Tre fem-armede messingkroner i hvert sideskip. Barokk type. Trearmede, messing vegglampetter i sideskipene, spotlight i koret.

Klokker

En stor, ny klokke i tårnrytteren. Innskrift, slagring ”Land, land, høyr Herrens ord. Kristogram på korpus. På halsen ” O. Olsen & sønn klokkestøperi, Nauen pr. Tønsberg”. Diam. slagring 92 cm.

Møbler

To armstoler i koret. Barokk type med skinntrukket rygg og sete.

Piano mrk. Classica, Grøndahl.

Blomstervaser

To blomstervaser. Sølv. Konisk korpus med utbøyd munningsrand. Flat, rund fot. Stpl. 830 S. H. 19.8 cm.

Kirkegård og gravminner

Liten kirkegård uten graver omgitt av bruddsteinsmur. Minnestein over falne i siste krig sørvest for kirken.

Kilder

Trykte kilder

  1. B.E. Bendixen, Kirkerne i Søndre Bergenhus Amt, Bergen 1904.
  2. Moster kyrkja 100 år 1874 – 1974. Red. Harald Hope. Bergen 1974.

Bilder

Fil:Moster kyrkje Hovedinngang.jpg|Hovedinngang