Råholt kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Råholt kapell
FylkeAkershus fylke
KommuneEidsvoll kommune
ProstiØvre Romerike
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater60.275682,11.179655
FellesrådEidsvoll kirkelige fellesråd
Kirke-id023700401
Soknekatalognr08040201
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirken ligger ved Råholt-gårdene, ca. 5 km syd for hovedkirken på en slette øst for riksveien. I kirkegårdens nordvestre hjørne et gravkapell fra 1961.

Bygningen

Ark. C. Konopka forfattet tegninger til kirken, som fikk kgl. approbasjon 16. mars 1887 og ble innviet 21. nov. 1888.

Kirken er oppført av teglsten og fikk rektangulært skip, smalere, polygonalt avsluttet kor med sakristier på hver side og kraftig vesttårn. Det ble foretatt visse interiørforandringer 1918 etter planer utarbeidet av ark. Henrik Nissen, og en reparasjon og oppusning av kirken ble gjennomført 1960-61.

Teglmurene, som står på grunnmurer av bruddsten, var opprinnelig upusset utvendig, men ble 1960-61 hvitslemmet, mens grunnmuren er pusset. Skipets gavlmurer er høyere enn kirken og avdekkes med platekledde fordakninger. De øvrige murene avsluttes med 4 trinnvis utkragende teglskift under takene. Korets 3 østvendte murer har utvendige hjørnelisener som avsluttes noe under gesimsen, og skipets langmurer har tilsvarende lisener som deler murene i 3 like store felter. Hvert felt har 2 sidestillede, rundbuede vinduer med trerammer. Korets 3 østvendte murer har hver ett litt mindre vindu av samme type. Den rundbuede korbuen var opprinnelig noe høyere enn langmurene, men rundbuen ble senket 1918 og hviler nå på profilerte vederlagssten. Gulvet i koret er hevet 3 trinn over skipsgulvet. Takstolen har sperrer og saksesperrer som hviler på knektavstivede sperreføtter. Sperrene har vertikalstøtter i mønet og er senere avstivet med hanebjelke. Himlingen av staffpanel er kledd under åsene som bæres av saksesperrene. Takene er skifertekket. Vesttårnet har rundbuet vestportal med utvendige resesser mellom de diagonalstillede hjørnelisener. Annen etasje, som har inngang til vestgalleriet, belyses av et stort rundbuet vindu i hver av de fri murer og bærer den noe inntrukkede klokkestuen, som har fasede hjørner og 2 sidestillede, rundbuede lydåpninger i rundbuenisje i hver av de 4 murene. Klokkestuen bærer 8-kantet, kobberkledd hjelm som har spir med kors.

Interiør

Klokkerbenk ved korets sydmur, døpefont på korets nordside. Prekestol ved skipets østmur med oppgang gjennom muren fra sakristiet. Orgelgalleri ved skipets vestmur.

Interiøret undergikk en større forandring 1918, prekestolens plasering skriver seg fra denne tid.

Murene har brystpanel med liggende speilfyllinger og brede bord med utskåret korsmotiv mellom fyllingene.

Farver

Farver etter forslag av Finn Krafft 1947. Nye farver 1962 ved malermester Anders Stenberg: Hvite murer i skipet, rosa murer i koret. I korbuen marmorerte felter under konsollstenene. Grå himling i koret, lyseblå himling i skipet, lyst gråblå bjelker. Brystpanel med grå fyllinger med blått profil, blå bord med forgylt kors. 3 glassmalerier i koret forært av godseier Jørgen Mathiesen, utført hos G. A. Larsen 1917 etter tegning av Karl Kristiansen. I midten Kristus, i sidevinduene evangelist-symbolene. I skipet kulørt mattglass.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming.

Inventar

Alter

Alter med Kristusfigur i gips, Thorvaldsens type. På sokkelen forgylt innskrift: «Kommer hid til meg Math. XI. 28V.»

Alterring

Alterring, flatbuet med dreiede balustre. Håndbrett i gråblått med rødbrun karm. Balustre marmorert i rødbrunt og med gull. Rød lin på knefallet.

Døpefont

Døpefont, 6-sidet kum på søyle omgitt av 6 balustre. Farver: grått, rødbrunt, lyst blått, marmorert blågrått og gull.

Korskille

Korskille, smijern med rankemønster. Gråmalt. Bred trekarm, malt rødbrun.

Prekestol

Prekestol, 5 fag med fyllinger. Traktformet bunn. Farver: gråblått, gråmarmorerte fyllinger med portalmotiv. Profiler i gull og rødbrunt. Oppgangen har karm med bekroning hvorpå akantuskartusj med alfa, omega og kristogram i rødbrunt og gull.

Benker

Benker, sveifet vange med rundet bekroning og innskåret kors nederst. Farver: grått.

Galleri

Galleriets dragere er lagt opp i muren og understøttes av 2 4-kantede stolper ved midtgangen. Brystning med gråmarmorerte fyllinger i gammelrosa ram verk.

Orgel

Orgel bygget 1890 av Jørgensen, opprinnelig 4 stemmer, utvidet til 9 stemmer av J. H. Jørgensen 1938. Prospekt med piper synlig i 3 rundbuede felter. Farver: Grått, lysere grått, gammelrosa.

Skulptur

Krusifiks, over korbuen, skåret av Lars Kinsarvik 1949.

Rituelle kar

Kalk og disk, sølv, Tostrup 1888. - Oblateske, plett. - 46 særkalker, plett, stpl. Th. Marthinsen. - Dåpsfat, plett. - Messingkanne (stjålet). - Porselenskanne til dåpsvann.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med filert korsbord. - Antependium, rød ull med brede gullgaloner, treenighetssymbol og kors av gullgaloner. - Messehagler, a) Rød lin med kors av gullband på ryggen og kalk av applikert silke på forsiden. Overbrodert med vinranker og druer ved pålagt gulltråd. Fôret med grå lin. b-d) Fra 1962. b) Hvitgul med gaffelkors av gullgaloner på begge sider, c) Grønn silkedamask med stolpe med brosjerte liljer på for- og bakside, d) Fiolett silke. På ryggen applikert grått kors med sort kristogram i krysset, b-c er levert av firma Schreibmayr, Munchen.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere. Alterstaker, sølvplett, riflet skaft.

4-armede bronsestaker.

2 24-armede messingkroner.

4 nye 3-armede messinglampetter med refleksplater samt kupler i messing og mattglass.

Klokker

2 klokker av samme type, den ene med innskrift: «Veckersson & Co. Limited. Sheffield 1885». Diam. 68 og 56 cm. På begge malt med hvitt: «O J Christiania».

Nummertavler

Nummertavler, hvit plastikk med blåmalte tall.

Møbler

4 lenestoler, barokk-kopier. 1 lenestol fra 1800-årene.

Diverse

Røde flossvevede tepper i skipet, grått teppe i alterringen og på korgulvet.

Kirkegård

Kirkegården omgis av gjerde med liggende 2"x4" planker som er lagt opp i støpejernsstolper med genius i relieff under fordakning. Langs gjerdet står store bjerketrær.

Gravkapell† tømret, gråmalt med 2 fløyer, erstattet av det nåværende bårehus 1961.

Kilder

Utrykte kilder

  1. Kirkedeptets arkiv 1886, 1888, 1918.

Bilder