Vike kirke
Fra Norges Kirker
Vike kirke | |
Fylke | Hordaland fylke |
---|---|
Kommune | Lindås kommune |
Prosti | Nordhordland |
Bispedømme | Bjørgvin bispedømme |
Koordinater | 60.698625,5.585295 |
Fellesråd | Lindås kyrkjelege fellesråd |
Kirke-id | 126300501 |
Soknekatalognr | 07100101 |
Bygningsgruppe | Kirke etter kirkeloven (§ 17) |
Vernestatus | Ingen |
Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.
Hans-Emil Lidén
Bakgrunn
Vike kirke ligger like i strandkanten på et lite nes like vest for det gamle fergeleiet Vikanes på nordsiden av Osterfjorden ved innløpet til Romarheimsfjorden. Den ligger på en eldre gravplass som ble vigslet i 1875. Kirken ble bygget i 1891 av byggmester Askild S. Heldal etter tegninger av byggmester Johs. A. Øvsthus. Den ble istandsatt i 1967 under ledelse av arkitekt Claus Lindstrøm og i 1991 under ledelse av arkitekt Einar Vaardal Lunde.
Bygningen
Kirken er en enskipet, rektangulær langkirke med kor i sørøst og hovedinngang i nordvest. Sørøst for koret ligger et lite prestesakristi. Over nordvestre del av skipet står et tårn hvis vestvegg skyter ubetydelig frem foran bygningens front. Foran tårnet står et våpenhus. Bygningen er oppført av laftet plank. Den er utvendig kledd med liggende, skarpkantet panel. Mot sjøsiden har den en høy grunnmur av tuktet naturstein. Grunnmuren skal hvile på pelefundamenter. Alle tak er tekket med diagonalt lagte ruteheller, bortsett fra tårnhjelmen som er av kopper.
Innvendig er kirken inndelt i fire fag av tre par opplengjer i langveggene. Opplengjene er forbundet med tverrbjelker (beter) som spenner tvers over rommet. Forbindelsen er avstivet av skråband i form av små bjelker med sveifet kontur på fremsiden. Rommet er dekket av en tønnehvelvformet bordhimling. Himlingens vederlag er markert av en profilert list langs langveggene. Denne listen er også trukket tvers over korgavlen hvor partiet mellom listen og himlingen er panelt med stående panel. For øvrig markerer en spisstunget bord møtet mellom gavlveggene og himlingen.
Kirkens plankevegger er synlige innvendig, bortsett fra gavlveggen i nordvest hvor det på begge sider av midtgangen er avpanelt for trapper opp til galleriet. Takverket over himlingen og tårnet er ikke tilgjengelige.
Dører og vinduer
Kirkens hovedinngang er en tofløyet dør på våpenhusets nordside. Tofløyet inngangsdør til skipet i nordvest. Dør ut til sakristi i korgavlen bak altertavlen. Kirken har fire par store, spissgavlede vinduer i langveggene og et tilsvarende vindu i vestgavlen over gallerinivå. Vinduene har to (vestvinduet tre) poster med kryssende Y-sprosser øverst. De har beholdt sitt originale, klare glass, men vinduene i koret har innervinduer av lyst grønt, gult og blekrosa riflet glass i blyinnfatning.
Korskille
Tredelt, med to stolper som går opp til tverrbjelken mellom østre opplengjepar. Forbindelsen stolper-tverrbjelke er avstivet av sveifede skråband. Partiet mellom tverrbjelken og himlingen over er lukket av en panelvegg. Stolpene deler koråpningen inn i et bredt midtfelt (tilsvarende midtgangen) og to smalere sidefelt. Sidefeltene har lukkede brystninger av stående panel.
Gulv
Lyst, lakket tregulv. Korgulvet ligger to trinn over gulvet i skipet.
Tårn
Tårnets vestre hjørnestolper synes å gå ned på utsiden av vestgavlen og danner hjørner for et fremspringende midtparti. De østre hjørnestolpene går ned på galleriet. Tårnoppbygget over kirketaket er firkantet med en inntrukket, åttekantet lanternin tekket med skifer, kronet av en inntrukket, åttekantet, spiss kopperhjelm. Spir med kule, hane og kors. Tårnet har fire spissgavlede vinduer.
Våpenhus
Nytt 1991. Erstattet et opprinnelig, mindre våpenhus. Våpenhuset er innvendig panelt med stående, umalt panel. Hellegulv i samme nivå som skipets gulv. Vestre halvdel avpanelt for to toaletter.
Prestesakristi
Prestesakristi ved kirkens sørøstre gavl. Inngang fra nord.
Interiør
Kor med alter, alterring og døpefont. Lukkede benker langs begge langvegger. Prekestol i koret, like innenfor korskillet, ved kirkens sørvegg. Stort galleri med orgel i nordvestre del av skipet.
Farger
Kirken ble senest oppmalt i 1967. Veggene er lysegrå med sjablon-maling i hjørnene mellom tak og opplengjer. Lyst, umalt gulv. Hvit himling. Opplengjer, bjelker, galleristolper, brystning, benker og korskille er malt lyst brune og guloker med mørkere brun staffering.
Lys og varme
Kirken fikk elektrisk strøm i 1951. Oppvarming i form av rørovner under benkene.
Inventar
Alter
Kassealter av tre.
Altertavle
Tredelt, gotiserende. Bredt, spissgavlet midtfelt, to smale, spissgavlede sidefelt. Midtfelt og sidefelt er skilt/flankert av høye fialer. En tilsvarende fial kroner også midtfeltets gavl. Midtfeltet har oljemaleri på lerret av Kristus på korset i spissbuet ramme. Under maleriet et skriftfelt med innskriften ”Se det Guds Lam, som bærer Værdens Synd. Joh. 1.29”. Maleriet skal være malt av H. Nicolaysen (ant. Hans Jørgen Nicolaysen (1830-1907)). Kfr. altertavlen i Hordabø kirke.
Fialer og listverk staffert i hvitt og gull. Sidefelt og skriftfelt har lys gråbrun bunnfarge.
Alterring
Halv oval med søyleformede, okerfargede sprosser som bærer dyprød håndlist med hylle for særkalker. Brun, skinntrukket knelepute.
Døpefont
a) Kirkens eldste døpefont står i dag i ”borgstova” like sør for kirken. Den er dreiet av en trestamme og har et svakt konisk skaft som øverst er svakt utbuket og danner fontens kum. Lyst marmorert. Laget av Nils A. Urdal i 1891.
b) Klebersteinsfont fra 1947. Sekskantet kum med buede sider som øverst går over i en kraftig, profilert rand. Utsparing for dåpsfat. Sekskantet skaft dekorert med sikksakkborder. Sekskantet fot som trapper ut i to trinn.
Prekestol
Åttekantet prekestol med traktformet bunn som går ned på åttekantet midtpilar. Storfelt med enkle ramverksfelt skilt av smale, pålagte hjørnesøyler. Profilert hånd- og fotlist. Staffert i grått, lys guloker, gull, brunt og brunrødt.
Lesepult. Ny. På to ben. Gråbrun.
Benker
Benker, 1966. Rektangulære vanger med spissgavlede ramverksfelt. Lukkede benkerygger. Staffert i okergult og lysere gult med rødbrune fyllingslister. Tegnet av Claus Lindstrøm.
Galleri
Galleri båret av stolper. Utvidet i 1939. Gallerifront med fremskytende midtparti. Lukket, utkragende brystning som bæres av bjelke-ender utformet som konsoller. Brystningen er dekorert med utsparte kors og smale loddrette spalter vekselvis.
Orgel
Elektronisk mrk. Allen digital computer organ.
Rituelle kar
Alterkalk. Sølv, innvendig forgylt. Høy, klokkeformet kupa med lite nebb. Rundt skaft med nodus i form av flattrykt kule. Traktformer, rund fot med standkant. Ustpl. Kors omgitt av stråler gravert på kupa. H. 24 cm. Diam. kupa 10,4 cm. Diam. fot 11 cm.
Disk. Sølv. Tallerkenformet. Ustpl. Diam. 14,6 cm.
Dåpsfat. Sølv. Dypt tallerkenformet med rundet bunn og bredt, sekskantet rand. I bunnen gravert kors omgitt av stråler. På randen gravert innskrift ”Vike kyrkja 1947”, under ”Gåve frå Anders Heimvik”. Stpl. 830 S, M.Aase. Diam. 35 cm.
Vannkanne. Sølvplett. Pæreformet korpus med utsvunget hals og bredt nebb. Høy, svungen hank. Rund fot. Gravert kors på korpus. Ustpl. H. 22 cm.
Kirken eier to mugger av hvitt steintøy med rettvegget, konisk korpus og nebb. Svungen hank. På korpus relieff av lite barn med fakkel båret av en svevende engel som drysser blomster. På motsatt side lite barn båret av svevende engel med sommerfugl.
Paramenter
Alterduk. 1982. Hvit bomull med spisstunget bord i hullsøm. Kors og kalker vekslende i spissgavlede felt.
Alterklede (antependium). 1991. Vendbart alterklede i rødt/grønt ullstoff/lin. Fronten har kristogram omgitt av flammetunger brodert i rødt, gult, brunt og grått.
Messehagler. 1991. a) Dyp blårød (purpur) fløyel med gulhvitt silkefôr. Kort, skjoldformet med noe innsvunget rygg. Skulderhekter. Forstykke og rygg er kantet med gullbånd. Kors av gullbånd på ryggen.
b-e) fire messehagler i liturgiske farger mrk. ”An original Slabbinck creation for Vanpoules, Purley, Surrey. Viscose, spun rayon. Made in Belgium”. Bred casulaform. Levert 1991.
Tilhørende stolaer i liturgiske farger. Vendbare prekestolkleder i liturgiske farger. Stolaer, prekestolkleder og alterklede er levert av firma Slabbinck. Belgia.
Lysstell
Stor sjuarmet messing alterstake med åttekantet fot som trapper opp i tre trinn. Innskrift på foten ”Til minne om Ole N. St. Urdal og Gjertrud Askildsdtr. F. Wike 1936”. H. 54,5 cm. Gave fra sokneprest Ole O. Urdal.
To alterstaker. Messing. Nyere. Balusterformet skaft med krage og pipe. Rund, profilert fot. Uten innskrift og ustpl. H. 40 cm.
Midt i skipet henger en stor parafinlampe med beholder av kopper og messing og lampekuppel av hvitt glass som nederst er kantet av en kopperring. Lampen er hengt opp i en ”kurv” dannet av dobbeltsvungne smijernsbøyler dekorert med kopper-rosetter og klokkeblomster. Kurven er hengt opp i snodde smijernstag. Rundt parafinlampen henger en krone i gjennombrutt smijernsarbeid som det er festet seks tredoble, svungne lysarmer til med i alt 18 levende lys. Kransen henger i doble smijernstag med messingkuler i skjøtene.
Lysekronen er gitt kirken av Haldor Urdal og Anders A. Romarheim.
Liten, seksarmet lysekrone av messing, barokk type, henger over galleriet. Montert med elektrisk lys. Enkle vegglampetter med sylinderformede skjermer av hvitt glass. Smijerns lysglobe foran prekestolen. Stor påskelysestake av tre med dreiet, balusterformet skaft står i koråpningen.
Klokke
Mrk. ”Geg. v. Bochumer Verein 1891”. For tiden utilgjengelig.
Nummertavler
To nummertavler på korets gavlvegg. Innrammet av enkle lister og kronet av inntrukket bue.
Piano
Piano mrk. Jacob Knudsen.
Offerkar
Offerskål 1997. Utbuket korpus på tre ben, buet lokk med knott. Dekorert med bladranker. Ustpl. Diam. rand 15 cm.
Blomstervaser
To blomstervaser. Sølvplett. Kuleformet korpus med riflet ring rundt midten. Høy, traktformet hals dekorert med fire pålagte blad. Buet, rund fot med riflet standkant. Innskrift, fot:"Vike kyrkja" H. 19,5 cm.
Kirkegård og gravminner
Liten kirkegård nord og vest for kirken. Kirkegården ble anlagt i 1875 og utvidet i 1915. En ny utvidelse mot sørøst fant sted i 1926 og mot nordvest i 1932. Det skrånende terrenget har nødvendiggjort en terrassering mot kirken på nordsiden. Kirkegården er omgitt av en steingard med gjerde av tre på toppen mot sjøsiden i sørvest. Ved steingarden nordvest for kirken står to like støpejernskors i gjennombrutt arbeid. Korsmidten har Kristushode i relieff. Det ene korset har bevart en navneplate over Mons Olsen Store Urdal døbt 5. mai 1795, død 11 mars 1878. En gravplass ble også anlagt på Åsen i Romarheimsdalen i 1910.
Kilder
Trykte kilder
- Vike kapell 100 år 1891-1991. Utg. av Vike sokneråd 1991.
Bilder
-
Kirkerom bakre
-
Kirkerom fremre
-
Koråpning
-
Alterparti
-
Altertavle
-
Døpefont
-
Prekestol
-
Orgel